Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Mihin suuntaan otat 2,7 miljoonaa askeltasi?

 

– Saarnaan ja opetan sekä raamattukouluissa että seurakunnissa, matkustan paljon ja haluan tukea seurakuntia niiden kehityksessä, kuvaa pastori Richard Svensson työtään. Kuva: richardsvensson.com

Meillä saattaa olla suuria suunnitelmia, mutta voidaksemme tehdä jotakin, mitä emme ole ennen tehneet, on lähdettävä liikkeelle — sisältäpäin.

Englannissa on instituutti, joka on tehnyt tilastoa ihmisten askelmääristä. Otamme päivässä keskimäärin 8000 askelta, viikossa noin 50 000 ja vuodessa suunnilleen 2,7 miljoonaa.

– Ei ihme, jos joskus väsyttää, sanoo ruotsalainen pastori Richard Svensson, 45, joka tunnetaan ainakin Turun Hopeseurakunnassa, jossa hän on ollut mentoroimassa.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

Svensson haastaa jokaista miettimään, mikä on seuraava askel ja mihin se vie. Sananlaskujen kirjan 5. luvun jakeessa 21 sanotaan: ”Missä ihminen kulkeekin, Herra näkee hänet ja tarkkaa hänen askeleitaan.” Kaikkivaltias Jumala kiinnittää huomiota siihen, mihin olemme menossa. Tämä on Svenssonin mielestä merkittävää.

– Olen käynyt useita kertoja Turussa ja joskus aamuisin istun aamukahvilla Turun linja-autoasemalla. Kun seuraan ihmisiä, jotka kulkevat ohitseni, mietin, mihin he ovat menossa.

– Ja mietin myös sitä, miten ja kenen kanssa he tekevät matkaa.

Svensson muistuttaa, että kaikki tänä vuonna ottamamme askeleet edustavat päätöksiä, joita teemme. Jotkin päätökset ovat tietoisia, toiset tiedostamattomia tai ikään kuin rutiinia.

Mitä meistä on tullut?

– Seuraava askeleesi vaikuttaa jumalasuhteeseen, seurakuntaan, perheeseen, avioliittoon. Millainen näkymä sinulla on edessäsi, kun nostat katseesi? Richard Svensson kyselee.

Iloitsemme siitä, mitä olemme tehneet, mitä saavuttaneet. Mutta mitä meistä on kaiken tekemisemme keskellä tullut?

– Millainen mies Helenille minusta on tullut kaiken sen keskellä, mitä olen tehnyt? Millainen isä minusta on tullut lapsilleni? Millainen pastori minusta on tullut seurakunnalle?

– Suurin pelkoni ei ole se, että olen epäonnistunut tekemisissäni, vaan että onnistun elämässä jossakin sellaisessa, jolla ei ole loppujen lopuksi kovin suurta merkitystä, Svensson pohtii.

Ota askel Jumalan suuntaan

– Väitän, että elämäni olisi paljon harmaampaa ja tylsempää, jos kaikki pyörisi minun ympärilläni: Richard, Richard, Richard. Mitä enemmän teemme toisten hyväksi, sitä suurempaa iloa koemme.

– Ja Raamattu kehottaa ennen kaikkea varjelemaan sydämemme. Omaa mainetta tai kunniaa ei kannata varjella! Ja kannattaako taistella esimerkiksi siitä, että saisi sanoa viimeisen sanan. On valittava se, minkä puolesta kannattaa taistella.

Richard Svensson muistuttaa, että elämän lopulla tuskin kukaan suree sitä, että ei ”tehnyt” enemmän. Mutta se saattaa surettaa, ettei ole ollut rohkeutta näyttää tunteitaan tai ettei ole totellut sisäistä vakaumustaan vaan on pikemminkin toteuttanut toisten toiveita.

– Olisinpa pitänyt enemmän yhteyttä ystäviin. Olisinpa antanut itselleni luvan olla onnellisempi, Svensson luettelee asioita, joita moni katuu.

– Kysy itseltäsi, mitä on aloitettava, että pääset sinne, minne haluat mennä. Kysy, mitä on lopetettava. Ja mitä on jatkettava.

– Kun lähdemme liikkeelle, Jumala toimii! Raamattu puhuu kääntymisestä. Käänny Jumalan suuntaan.

Richard Svensson rohkaisee: Jatka eteenpäin ja rukoile. Jatka eteenpäin ja usko. Jatka eteenpäin ja ylistä.

– Kaikki se, mitä Jumala on kutsunut sinut tekemään ja olemaan, on mahdollista.

– Tee päätös, käänny, lähde liikkeelle! Ota seuraava askel!

Richard Svensson on puhujana Vapaakirkon kesäjuhlilla Hämeenlinnassa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Hän asuu vaimonsa Helenin kanssa Skånessa, mutta heidän kotiseurakuntansa on Tukholman Hillsong-seurakunta. Svenssoneilla on kolme lasta, joista 20-vuotias esikoinen on jo muuttanut kotoa.

Askel-teema on Svenssonille tärkeä senkin vuoksi, että hän julkaisi viime vuonna esikoiskirjansa Ditt nästa steg (Seuraava askeleesi).

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024