Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

”Uskontoa ei saa sotkea politiikkaan” – eli mitä siis ei saa tehdä?

 

Yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin nousee toistuvasti epämääräiseksi jäävä vaatimus erottaa uskonto ja päätöksenteko toisistaan. Ministerin erityisavustaja Sonja Falkin mukaan arvolatauksetonta politiikkaa ei ole olemassa ja kristillisyys on vain yksi vakaumus muiden joukossa.

”Henkilökohtainen vakaumus on pidettävä erillään päätöksenteosta” ja ”uskontoa ei saa sekoittaa politiikkaan”. Eli tarkalleen, mitä siis ei saa tehdä?

– Mietin samaa usein itsekin, koska usein se jätetään määrittelemättä, toteaa ministerin erityisavustaja Sonja Falk. Hänen mukaansa negatiivisten mielipiteiden taustalla on yleensä ajatus siitä, että kristillisyyttä ja yhteiskunnallista aktiivisuutta ei saisi yhdistää. Ajatusta arvopohjasta vaikenemisesta tai sen sivuun sulkemisesta hän pitää toimimattomana.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Politiikkaa on mahdotonta tehdä ilman arvoja. Perusajatus on se, että kukin tekee politiikkaa omasta arvopohjastaan käsin, ja äänestäjät sitten valitsevat, ketä haluavat äänestää. Se, että arvopohjat tuodaan selkeästi esille, on myös äänestäjien etu.

Falkin mukaan negatiivinen lataus kohdistuu nimenomaan kristillisyyteen. Mediassa uskonnon ja politiikan kontaktipinta on usein polttopisteessä, mutta harvoin positiivisessa sävyssä. Hän toivoisi keskustelun kohdistuvan vakaumusten sijaan itse asiaan.

– Jätettäisiin tiettyyn arvopohjaan kohdistuva ennalta tuomitseminen pois ja käytäisiin reilusti keskustelua siitä, kuka tarjoaa parhaimman ratkaisun yhteiskunnallisiin ongelmiin. Se, että lähdetään sulkemaan demokratiasta tiettyjä vakaumuksia tai arvopohjia pois, ei kuulu moniarvoiseen yhteiskuntaan.

”Kristillisyys on hyvä pohja päätöksenteolle”

Falk oudoksuu sitä, että kristillisyys nähdään päätöksenteossa usein vain kielteisenä. Hän näkee kristillisen vakaumuksen tarjoavan hyvän pohjan päätöksenteolle.

– Siinä korostuu ennen kaikkea ihmisarvo ja myönteinen, ihmisen voimavaroja tukeva politiikka.

Hän korostaa myös kristinuskon merkittävää vaikutusta maamme nykyisen yhteiskunnan rakentumisessa menneinä vuosikymmeninä.

– Nykyään on nähtävissä, että kristillisyyttä pyritään riisumaan yhteiskunnastamme. Siksi on tärkeää, että on myös kristittyjä poliitikkoja pohtimassa, miten tässä ajassa rakennetaan yhteiskuntaa kristilliseltä arvopohjalta. Se ei ole vain vanhan säilyttämistä vaan myös uuden rakentamista.

 

Kuva: Thomas Hawk/flickr.com