Nyt muovataan tulevaa vanhuspalvelulakia

 

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi palautteita luonnoksesta kauan kaivatuksi vanhuspalvelulaiksi. Lakiesitys halutaan antaa eduskunnalle viimeistään syksyllä 2012.

Kaikki puolueet kannattivat ennen vaaleja lakia vanhusten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lakia on jo valmisteltu, ja nyt keskustellaan sen sisällöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti maaliskuussa lausuntokierrokselle laatimansa lakiesitysluonnoksen. Sen mukaan jokaiselle ikäihmiselle säädettäisiin oikeus siihen, että hänen palvelutarpeensa arvioidaan ja jos tarvetta on, hänelle laaditaan palvelu- tai hoitosuunnitelma ja sen mukaiset palvelut myös toteutetaan määräajan sisällä. Lisäksi hoitohenkilöstölle tulisi ilmoitusvelvollisuus havaitsemistaan epäkohdista, ja joka kuntaan perustettaisiin vanhusneuvosto.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

 

Laki halutaan voimaan vuonna 2013

– Nyt kesän aikana paneudutaan lakiluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja kootaan niistä yhteenveto. Näiden palautteiden perusteella jatketaan lakiesityksen valmistelua. Tavoitteena on saada laki voimaan vuoden 2013 aikana. Jotta se voisi toteutua, hallituksen on annettava lakiesityksensä eduskunnalle viimeistään syksyllä 2012, neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina sosiaali- ja terveysministeriöstä selostaa.

Hänen mukaansa on kuitenkin keskusteltu siitä, säädetäänkö erillislaki vai sisällytetäänkö vanhusten palvelut osaksi laajempaa sosiaalihuoltolakia, jonka uudistamisesta valmistuu tämän vuoden lopulla työryhmän ehdotus.

Osa kunnista lipsuu rahapulaan vedoten nykyisistäkin vanhustenhoidon suosituksista.

Uusi laki koskisi luonnoksen mukaan 75 vuotta täyttäneitä, mutta julkisuudessa on myös esitetty ikärajan nostoa 80:een.

 

Kinaa resursseista

Vanhustyön keskusliitto pitää erillisen vanhuspalvelulain säätämistä tarpeellisena ja kiittelee lausunnossaan lakiluonnosta kattavaksi ja monipuoliseksi. Liitto valittaa kuitenkin sitä, ettei lakiluonnos käsittele lainkaan vanhustenhuollon henkilöstömitoituksia.

Kuntaliitto puolestaan moittii lakiluonnosta kalliiksi ja kuntien velvoitteita lisääväksi. Liiton mukaan yli 75-vuotiaiden kotipalvelut, asumispalvelut, perhehoito ja laitoshoito maksavat jo nykyisen lainsäädännön mukaan toteutettuina tänä vuonna noin 3,2 miljardia euroa, ja uusi laki luonnoksen mukaisena lisäisi kuntien kustannuksia yli 300 miljoonalla eurolla vuosittain.

Lue lisää Uusi Tie -lehden numerosta 29-30/2011.