Mihin Suomessa uskotaan?

 

Kerimäen kirkkoon riittää vielä menijöitä

Luterilaisen kirkon jäsenmäärä on ollut laskussa jo jonkin aikaa, ja sama tilanne on myös muilla luterilaisilla ryhmittymillä. Mutta miten voivat muut uskonnot Suomessa?

Tilastokeskuksen mukaan kristillisistä uskontokunnista lievässä kasvussa ovat Katolinen kirkko Suomessa, Suomen Vapaakirkko, Suomen Helluntaikirkot, Baptistiyhdyskunnat, Metodistikirkot sekä Suomen anglikaaninen kirkko. Myös muut kuin Suomen ortodoksiseen kirkkoon kuuluvat ortodoksiset ryhmät ovat olleet hienoisessa kasvussa.

Ortodoksisen kirkon jäsenmäärä on sen sijaan pysynyt lähes ennallaan. Adventtikirkkojen ja Jehovan todistajien kannatus on laskussa, samoin kuin juutalaisten.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Islamilaisseurakunnat sekä Bhuddhalaiset yhdyskunnat ovat kuitenkin kasvattaneet suosiotaan huomattavasti. Suurimmassa kasvussa on kuitenkin uskonnottomien ryhmä, joka vuonna 2014 käsittää lähes 1 300 000 suomalaista.

Eniten Suomessa on silti luterilaisia; noin 4 000 000 kuuluu edelleen kirkkoon. Seuraavaksi eniten on uskonnottomia, sitten ortodokseja, Jehovan todistajia, vapaakirkkolaisia ja muslimeita.

 

Kalliossa kristityt ovat jo vähemmistö

Ensimmäistä kertaa vuosisatoihin jossakin Suomen osassa kristityt ovat vähemmistöä. Näin on käynyt Paavalin ja Kallion seurakuntien alueella, jossa kirkkoon kuuluu enää alle 50% asukkaista. Helsingin seurakuntayhtymän tutkimuksen mukaan Helsingin seurakunnista vain 18:sta on yli 60% enemmistö kristittyjä.

 

Ovatko naiset miehiä uskonnollisempia?

Perinteisesti naisista kuin miehistä suurempi osa on kuulunut johonkin uskontoryhmään. Siihenkin on tulossa muutos: useissa amerikkalaisissa tutkimuksissa on todettu, että sukupuolten välinen ero olisi tasaantumassa. Tämä pätee erityisesti nuorempien sukupolvien kohdalla.

 

Lähteet: Tilastokeskus, Helsingin seurakuntayhtymä, Kirkonkellari
Kuva: Ville-Pekka Vainio /flick.com