Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Mäkisen avauspuhe herätti kysymyksiä kirkolliskokouksessa

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen kehotti kirkolliskokouksen avauspuheessaan 13.5. kirkkoa ”paneutumaan avioliittokäsitykseen uudella tavalla”.

– On merkittävää, että yhteiskunnassa luodaan lainsäädännöllä rakenteita, jotka antavat turvaa parisuhteelle ja sen osapuolille. Niitä tarvitsevat sekä heteroseksuaaliset parit että homoseksuaaliset parit, Mäkinen sanoi.

Kirkolliskokousedustaja Pasi Palmu ihmettelee, miksi Mäkinen nosti seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset puheensa pääteemaksi, vaikka esityslistalla ei ole avioliittoon liittyviä kysymyksiä.

Suomen luterilaisessa evankeliumiyhdistyksessä piiripastorina toimiva Palmu huomauttaa, että avioliiton sijaan kirkolliskokouksessa on nyt määrä keskustella ”niinkin isosta asiasta kuin seurakuntarakenteen uudistamisesta”.

– Kun sisäministeri piti syksyllä tunteita herättävän puheen syntymättömien lasten elämän puolesta, jotkut huomauttivat, ettei aborteista päättäminen kuulu kirkolle. Arkkipiispa katsoi kai, että hänen on nyt otettava kantaa yhteiskunnalliseen avioliittolakiin, Palmu pohtii.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Sitä kummallisemmalta asia näyttää, kun homoseksuaalien parisuhteista käytiin perusteellinen kirkolliskokouskeskustelu vasta pari vuotta sitten, jolloin parisuhderukouksesta päätettiin. 

Palmu muistuttaa, että kirkolla on kanta avioliitosta yhden miehen ja yhden naisen välisenä liittona, ”ja se on viime vuosina useasti todettu”.

– Jos arkkipiispan puheen ymmärretään antavan toisenlaisia signaaleja, silloin kyse on yksityishenkilön puheesta, eikä se edusta kirkolliskokouksen kantaa tai kirkkohallituksen lausuntoja eikä ilmennä myöskään piispakunnan yksimielisyyttä, Palmu arvioi.

Edustaja Antti Siukosen varamiehenä kirkolliskokouksessa vaikuttava dosentti Kari Latvus pitää puolestaan Mäkisen puhetta onnistuneena avauksena.

– Mäkisen puheenvuoro on viisas, maltillinen ja realistinen. Se tuo esiin todellisuuden, jossa elämme. Mäkisen puheessa viisautta on nähdä oman perinteisen maailman eli heteroparin tarpeiden lisäksi se, että vastaavalla tavalla homopari tarvitsee toinen toiseltaan tukea, läheisyyttä, huolenpitoa, eli rakkautta. Yhteiskunnallinen tehtävä on antaa myös homoparille heidän tarvitsemansa aineellinen ja henkinen tuki.

– Nyt ei keskusteltu siitä, mitä kirkossa tehdään vaan millaisena todellisuus näkyy yhteiskunnan tasolla, Latvus lisää.

– Arkkipiispa Mäkinen myös kannustaa miettimään avioliiton perusteita ja selvittämään, miten asiasta tulee ajatella kirkossa. Asia on iso ja haastava. Se vaatii varmasti paljon pohdintaa.

Kyrkpressen-lehden eläkkeellä oleva päätoimittaja, edustaja Stig Kankkonen arvioi, että kirkon on syytä paneutua avioliittokäsitykseen ja avioliittoteologiaan. Paneutumisen tulee hänen mukaansa olla ”Raamatusta ja teologiasta nousevaa”.

– Arkkipiispa haki avauspuheessaan kuitenkin, ja valitettavasti, syitä paneutumiseen yhteiskunnallisesta kehityksestä, sosiologiasta ja psykologiasta. Olen melko varma, että paneutuminen johtaa tällaisista lähtökohdista käsin ennalta päätettyyn lopputulokseen: kirkon on mukauduttava yhteiskunnaliseen kehitykseen ja sen asettamiin arvoihin.

Kirkolliskokouksen kevätistunto jatkuu Turun kristillisellä opistolla 17.5. asti.

Lue myös:

Arkkipiispa kehottaa kirkkoa paneutumaan avioliittokäsitykseen ”uudella tavalla”

Edustaja Erkki Koskenniemen blogi

 
Artikkelibanneri perussanoma