Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Luostarin kivitehdas mahdollistamassa Niniven tasangon jälleenrakentamista

 

Kivitehtaan omistaa virallisesti Mar Mattain luostari. Tehdas työllistää parikymmentä miestä, minkä lisäksi tehtaan materiaalin kanssa työskentelee 25 henkilöä rakennushankkeissa useissa Irakin suuremmissa kaupungeissa.

Pohjois-Irakissa Niniven tasangolla sijaitseva kivitehdas toimittaa kiviä alueen jälleenrakentamiseen. Tehdas lukeutuu Open Doorsin tukemiin isoihin toimeentulohankkeisiin, jotka mahdollistavat Irakin kristittyjen paluun kotiseudulleen. 

Tehdas sijaitsee Al Alfaf -vuoren juurella. Tuhat metriä korkea vuori on alueen maamerkki, ja nykyään siellä näkee usein vaeltajia ja varjoliitäjiä. Korkealla vuoren rinteellä sijaitseva Mar Mattain luostari on ollut vuodesta 363 lähtien syyrialais-ortodoksisen kirkon munkkien asuttama.

Kivitehdas kuuluu virallisesti Mar Mattain luostarille, ja se työllistää parikymmentä miestä. Lisäksi tehtaan materiaalin kanssa työskentelee 25 henkilöä rakennushankkeissa useissa Irakin suuremmissa kaupungeissa.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Niniven tasangon talot on jälleenrakennettu meidän kivistämme.

TEHTAANJOHTAJA ROWAID

Aurinkoisena päivänä tehtaalla työskennellään ahkerasti: kaikilla työntekijöillä on siniset haalarit, keltaiset kypärät ja kasvomaskit. Tehdasaluetta peittää useita senttejä paksu valkoinen pölykerros.

Alueen toisessa päässä on halli, jossa kivet leikataan isoilla sahoilla valkoisiksi rakennuskiviksi tai laatoiksi. Raaka-aine kuljetetaan halliin trukeilla, samoin lopputuotteet sieltä pois.

Kivitehtaan johtaja potretissa kivileikkurin edessä valkoinen kypärä päässä
Niniven tasangolla kivitöillä on sukupolvien mittaiset perinteet. Open Doorsin tukema kivitehdas rakennettiin vuonna 2016. Kivitehtaan johtaja Rowaid kivileikkurin edessä.

Kivi antaa elannon ja uuden alun

Vasemmalla on toinen halli, joka ei tänään ole käytössä. Hallien välissä on pino leikkuujätettä. Hallin edessä on kasa samankokoisiksi (75 x 45 x 50 cm) leikattuja kiviä, ja vieressä on tehtaanjohtaja Rowaidin toimisto. Hän asuu lähistöllä sijaitsevassa kylässä.

Generaattorin ääni kuuluu suljetun oven takaa sisälle Rowaidin toimistoon. Hän kertoo tarkemmin tehtaasta, joka rakennettiin vuonna 2016. Niniven tasangon laajamittainen jälleenrakennustyö aloitettiin seuraavana vuonna Isisin jouduttua tappiolle.

”Pääsimme palaamaan kylään, rakentamaan tämän tehtaan ja aloittamaan työt täällä – kiitos Jumalalle”, tehtaanjohtaja Rowaid kertoo.

Kivitehtaan työntekijät kävelevät rakennuksen ulkopuolella ja juttelevat
Tehtaan työntekijät ovat vastanneet Mosulin ja Niniven tasangon rakennuskannan uusimiseen tarvittavan kiven tuottamisesta Isisin aikakauden jälkeen vuodesta 2017 alkaen.

Eliniän kestävä rakennusmateriaali

Tehtaalla työstetään kahdenlaista kivimateriaalia, ruskeaa ja valkoista. ”Ulkona näkee selvästi, että tehtaalla on viime aikoina leikattu vain valkoista kiveä. Yksittäiset kivet leikataan 10–40 cm:n paksuisiksi”, Rowaid selittää.

“Tehtaalla työstettyjä kiviä on toimitettu Mosuliin ja Niniven tasangolle moskeijoiden, kirkkojen ja talojen jälleenrakentamiseen. Alueen talot on rakennettu kokonaan meidän kivistämme.”

Kivi on siis jo kauan työllistänyt tämän alueen asukkaita ja antanut perheille elannon.

TEHTAANJOHTAJA ROWAID

Irakin vuoristoseudulla väki on jo monen sukupolven ajan työskennellyt kivitehtaassa.

”Myös isämme, isoisämme ja esi-isämme ovat tehneet kivitöitä. Kivi on siis jo kauan työllistänyt tämän alueen asukkaita ja antanut perheille elannon.”

Rowaid on ylpeä tehtaansa tuottaman kiven laadusta: ”Muut kivityypit eivät ole laadultaan yhtä hyviä. Marmorikaan ei ole yhtä lujaa. Meidän kivimateriaalimme kestää hyvin sekä kylmää että kuumaa ilmaa. Se kestää eliniän, ja se on luonnollisen vuoren väristä – siksi sen erottaa keinotekoisista kivilaaduista.”

 

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Irakissa.

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen