Kristittyjen vainojen ongelma on laaja ja kasvava – uutisointi länsimaissa vähäistä

 

Noin 360 miljoonaa kristittyä joutuu kokemaan maailmalla vainoa uskonsa tähden. Mistä vainot johtuvat? Mikä on median vastuu niiden lietsomisessa ja toisaalta niistä uutisoimisessa?

Kristittyjen vainot ovat iso ongelma maailmalla. Vainottujen kristittyjen auttamiseksi ja puolustamiseksi onkin perustettu useita järjestöjä. Suomessa toimii ainakin kaksi järjestöä, Marttyyrien Ääni ry ja Open Doors Finland ry. Suurimpia syitä kristittyjen vainoille ovat järjestöjen edustajien mukaan ääri-islam ja nationalismi.

– Islamissa on viisi uskon peruspilaria, joiden kautta muslimi ajattelee pääsevänsä paratiisiin. Niin sanottu kuudes pilari on kuoleminen jihadissa, pyhässä sodassa islamin asian puolesta, kertoo parikymmentä vuotta Lähi-idässä asunut Marttyyrien Ääni ry:n toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Marttyyriys ymmärretään islamissa ja kristinuskossa täysin päinvastaisesti. Islamissa marttyyriksi mielletään jihadisti, joka tappaa uskonsa vuoksi, kun taas kristinuskossa marttyyri kuolee uskonsa takia.
Uskonnon lisäksi vainoamisen syyt voivat liittyä kulttuuriin.

– Esimerkiksi Intiassa nationalistista liikehdintää edustaa äärihindulaisuus, jossa yhtä lailla poljetaan kristittyjen oikeuksia hyvin vakavalla tavalla, sanoo Open Doors Finland ry:n ulkosuhdejohtaja Miika Auvinen.

Median avulla muokataan asenteita

Mikä vastuu yksilökristityllä on vainojen suhteen? Voivatko kristityt aiheuttaa itse vainoja esimerkiksi provosoimalla?

– Usein kyse ei ole siitä, että kristitty lähtisi provosoimaan yhteisöä, jossa hän elää. Muslimista kristityksi kääntynyt on automaattisesti silmätikkuna ja usein myös hengenvaarassa, jos kääntymys tulee julki, Auvinen sanoo.

Lahtisen mukaan kristittyjä kohtaan esitetyt syytökset ovat usein lavastettuja, kuten Pakistanin tilanteessa.

– Kristityt tietävät kyllä, mitä tapahtuu, jos he sanovat jotain Koraania tai Muhammedia vastaan.

Media on vahva asennevaikuttaja. Monissa maissa käytetäänkin mediaa polarisoimaan asioita, ja esimerkiksi televisiossa saatetaan lähettää ohjelmia, joissa kerrotaan valheita kristityistä.

– Parhaimmillaan media kykenee tuomaan esille sitä hyvää, mitä kristillisissä yhteisöissä on, Miika Auvinen toteaa.

Kristittyjen vainoista ei uutisoida tasapuolisesti

Länsimaissa uutisointi ei ole useimmiten tasapuolista. Koraanien polttamiset ja niiden aiheuttamat mellakat muslimimaissa saatetaan kyllä nostaa otsikoihin, mutta kristittyjen kokemat vainot ja ihmisoikeusloukkaukset jätetään helposti uutisoimatta.

– Nigeriassa on tilastoitu eniten kristittyjen tappoja, noin 5 000. Länsimaisessa mediassa sanotaan, että siellä on kiistoja maasta tai heimoriitoja. Paikalliset kristityt ihmettelevät tätä. Fulanien lausunnossa sanotaan, että he eivät lopeta tuhoamista ennen kuin koko maassa tunnustetaan vain yksi jumala, Allah, Hannu Lahtinen sanoo.

– Keski-Afrikan alueella on käynnissä kansanmurha, jossa kristittyjä ajetaan järjestelmällisesti pois omilta asuinalueiltaan. On menossa valtava inhimillinen kriisi, joka näkyy Nigerian lisäksi Burkina Fasossa ja Malilla. Tästä tulisi ehdottomasti pitää enemmän ääntä, Miika Auvinen päättää.

Onko Euroopassa kristittyjen vainoja? Hannu Lahtinen ja Miika Auvinen keskustelevat kristittyjen vainoista eri puolilla maailmaa medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Toimittajana Markku Tenhunen. Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16, tiistaina 22.8. ja torstaina 24.8 kello 19.45. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.