Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ympäristökeskuksen tutkimuspäällikkö Samuli Korpinen: Kulutamme luonnonvaroja yli varojemme

 
Samuli Korpinen nojaa lehtipuuhun.

Ympäristöongelmissa on kyse edellytyksistä elää Jumalan luomalla maapallolla ja mahdollistaa jälkeläistenkin elämä. – Jotta voimme viljellä, meidän tulee varjella, Samuli Korpinen toteaa. KUVA: TUULI KORPELA

Painopisteen tulisi siirtyä ympäristön hyödyntämisestä varjelun puolelle, sanoo hydrobiologi Samuli Korpinen.

Luonto on merkittävin resurssimme, mutta se voi monilta osin huonosti. Suomen ympäristökeskuksen tutkimuspäällikkö, hydrobiologi Samuli Korpinen valottaa, mitkä ovat tällä hetkellä luonnon neljä kriittisintä ongelmaa. Entä mitä asialle on tehtävissä?

1. Elämme yli luonnonvarojemme

Luonnonvarojen hyödyntäminen on elämän kannalta välttämätöntä. Ongelma syntyy siitä, että hyödynnämme niitä enemmän kuin olisi varaa.

KRS Krito 10.-23.6.

– Käytännössä maailman talous perustuu luonnonvaroille. Haasteena on elintaso, joka on kehittyneissä maissa niin korkea, että tällä hetkellä luonnonvaroja käytetään joka vuosi noin 1,75-kertaisesti yli planeetan resurssien.

Jotta luonto voisi joka vuosi tuottaa uuden sadon, sen on päästävä palautumaan. Korpinen selittää asian taloustermeillä:

– Jos on sijoitettu tietty potti kasvamaan korkoa, meidän tulisi elää korosta eli sadosta, mutta nyt nakerramme koko ajan pääomaa pois, elämme yli varojemme.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdessä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie