Mielenhuoltoa-sarja hoitaa elämän kipupisteitä tiedolla ja toivolla

 
Saara Kinnunen

– Kun Jumala on mukana auttamisprosessissa, silloin on suuri mahdollisuus päästä eteenpäin, toteaa kirjailija-psykoterapeutti Saara Kinnunen. KUVA: Johanna Reinikainen

Uskovakin voi masentua ja ahdistus ajaa umpikujaan. Kyse ei välttämättä ole uskon kriisistä, vaan menneisyyden käsittelemättömät taakat voivat nostaa päätään. Näihin solmukohtiin etsitään apua yhdessä kristittyjen terapeuttien kanssa.

Kirjailija-psykoterapeutti Saara Kinnunen tietää, että uskoontulokaan ei kertaheitolla pyyhkäise olemattomiin ihmisen ongelmia, vaan menneisyydessä lyödyt leimat ja saadut iskut kulkevat usein matkassa mukana.

– Monia uskovia hämmästyttää ja ajaa jopa hengelliseen kriisiin, kun he alkavat voida huonosti. Elämän kuorma on voinut kasautua liian suureksi, ja siinä kohtaa paljastuu, millaisin eväin kukin on matkaan varustettu.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Ulkopuolinen apu, kuten sielunhoitoterapia, voi olla näissä kriisivaiheissa erittäin suureksi hyödyksi. Kollegoidensa tavoin Kinnunen on terapiatyössään törmännyt kaikenlaisiin ihmisten ongelmiin, eikä hämmästy juuri enää mistään.

– Tämä maailma on langennut. Me emme ole onnistuneet elämään sillä tavoin kuin Jumala on suunnitellut ja toivoisi meidän elävän. Jo se, että saa oman vaikeutensa ilmaistua, vaikkapa sitten paperilla ja nimettömänä, osoittaa, että kipu on tietyllä tavalla jo tullut ihmisestä ulos, ja sitä voidaan käsitellä. Ja kun Jumala, joka on parantajamme, on mukana auttamisprosessissa, silloin on suuri mahdollisuus päästä eteenpäin.

 

Kuuntelijat vahvasti mukana

Syyskuun alussa Radio Deissä alkavaa Mielenhuoltoa-sarjaa kustantaa Kristityt Yhdessä ry ja sitä toimittaa Marja Salminen. Ohjelmaa tehdään yhteistyössä Suomen ACC:n (Association of Christian Counsellors) kanssa. Sarjassa asiantuntijoina toimii 15 heidän valtuuttamaansa kristittyä psyko- ja sielunhoitoterapeuttia sekä psykologia, joilla kullakin on pitkä kokemus alalta.

Ohjelmasta on tarkoitus tehdä mahdollisimman vuorovaikutteinen. Radio Dein kuuntelijat voivatkin lähettää ohjelmaan omia kysymyksiään nimettömänä. Niihin on kussakin jaksossa vastaamassa kaksi aiheeseen perehtynyttä terapeuttia.

– Pitkiin henkilökohtaisiin elämäntarinoihin ei radio-ohjelmassa ole valitettavasti mahdollisuus syventyä, koska sellainen vaatisi aina kasvokkain kohtaamista, mutta joitakin tienviittoja ehyempään elämään ohjelma saattaa tarjota, Kinnunen toteaa.

Terveempään hengellisyyteen

 

”Taivaallinen Isämme rakastaa meitä niin paljon, että ei haluaisi jättää meitä sellaiseen kivulloiseen olotilaan, vaan haluaa olla parantajamme.”

Mielenhuoltoa-ohjelman peruskivenä on kristillinen ihmiskuva ja maailmankäsitys.

– Pohdimme, mitä Jumalan sana kertoo kyseisestä aiheesta ja pyrimme korvaamaan vanhoja, vääriä käsityksiä Sanan totuudella. Jos luemme Raamattua hyvin yksioikoisesti, esimerkkinä Katso, uudeksi minä teen kaiken, ja sitten ajattelemme, että vanha on kokonaan kadonnut, niin sovellamme sitä helposti kaikille elämän alueille, vaikka tuo kyseinen lupaus liittyykin meidän sydämemme puhdistamiseen ja jumalasuhteeseemme.

– Voidaan myös ajatella, ettei menneisyyteen saa enää katsoa, vaan se on unohdettava. Meidän on kuitenkin suostuttava siihen, että uskovinakin voimme olla heikkoja, ontuvia ja kipeitä, monien vaikeiden kokemustemme vuoksi. Se ei silti vaikuta meidän jumalasuhteeseemme. Olemme Hänen rakkaita lapsiaan, mutta taivaallinen Isämme rakastaa meitä niin paljon, että ei haluaisi jättää meitä sellaiseen kivulloiseen olotilaan, vaan haluaa olla parantajamme. Ja näissä toipumisissa tarvitsemme usein myös toista ihmistä, Kinnunen täsmentää.

 

Rukouksen voimin

Uusi ohjelmasarja ei tarjoa varsinaisesti rukouspalvelua, vaikka jaksoissa voidaankin rukoilla ihmisten puolesta. Kinnusella on työssään omakohtaista kokemusta rukouksen muuttavasta voimasta.

– Kun on tullut oikein vaikeita tilanteita, ja olen oman avuttoman, äänettömän huokaukseni päästänyt Jumalan suuntaan, jotakin ulospääsyä tilanteeseen on saattanut löytyä.

”Rukous kulkee koko ajan siis tärkeänä osana terapeutin työssäni.”

Kristittynä terapeuttina Saaran tärkeitä oivalluksia on ollut ymmärrys siitä, että jokainen ihminen on Jumalan luoma.

– Hänellä on hyvä suunnitelmansa meille. Ja kaikissa ihmisissä on löydettävissä jumalallista arvokkuutta. Tämä näkökulma on avannut minulle aivan uudenlaisen lempeyden ja rakkauden asiakkaitani kohtaan, kun he tulevat luokseni vaikkapa täysin elämänsä sotkeneina. En ole enää mielessäni turhautunut, vaan muistan, että Jumalalla on häntäkin kohtaan ihana suunnitelma, ja mietin, miten voisin auttaa häntä pääsemään lähemmäksi sitä. Rukous kulkee koko ajan siis tärkeänä osana terapeutin työssäni.

Saara Kinnusen haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä (2/2023). Tilaa itsellesi näytenumero.

Mielenhuoltoa-ohjelmasarja Radio Deissä 4.9. alkaen ma klo 21.40 ja la klo 18.03 (u) sekä Dei Plus -palvelu juuri silloin, kun sinulle sopii.

Lue lisää Mielenhuoltoa-sarjasta ja lähetä kysymyksiä ohjelmaan.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)