Sari Savela Hengellisillä syventymispäivillä: ”Arvelen, että hädässä ateistikin sopertaa rukouksen”

 

Sari Savela esitteli neljä näkökulmaa rukoukseen. Kuva: Petri Vähäsarja.

Hengellisillä syventymispäivillä puhunut päätoimittaja Sari Savela muistutti, että kaikenlaiset asiat on syytä viedä rukouksessa Herran eteen, olivatpa ne myönteisiä tai kielteisiä.

Seurakuntalaisen päätoimittaja Sari Savela puhui Hengellisten syventymispäivien Sana soi -illassa Kauniaisissa 22.8. rukouksesta. Savela pohjusti puheenvuoroaan norjalaisen papin Ole Hallesbyn kirjalla Rukouksen ihmeellinen maailma.

Rukous on kaiken Jumalan valtakunnan työn perusta ja edellytys, koska rukouksen avulla taivaalliset voimat yhdistyvät ihmisen heikkouteen ja voimattomuuteen. Ne voimat, jotka nostivat Kristuksen kuolleista. Ne voimat, jotka siirtävät vuoria ja tekevät mahdottomasta mahdollisen”, Hallesby kirjoittaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Tältä pohjalta Sari Savela esitteli neljä näkökulmaa rukoukseen. Ensinnäkin Savela kehotti Sananlaskujen kirjan perusteella viemään ”kaikki hankkeet” Herran etten. Hän kertoi lähetystyöntekijä Aune Hynystä, joka saapui Intiaan 1950-luvulla ja perusti sinne lastenkodin, koulun ja seurakuntia.

Toiminnan mahdollistamiseksi Aune Hyny ei kerännyt rahaa vaan rukoili.

– Lastenkodin lapset näkivät usein, kuinka heidän äitinsä sulkeutui huoneeseensa ja maassa maaten vei kaikki tarpeensa Jumalalle tiettäväksi. Toisinaan saattoi olla pino laskuja, jotka hän levitti rukouksessa Jumalan eteen.

”Varoja meillä ei ole, mutta on rukouksia kuuleva Jumala”, oli Aune Hyny Savelan mukaan todennut.

Toisena näkökulmana rukoukseen Sari Savela puhui hätärukouksesta.

– Uskon, että me kaikki olemme rukoilleet hädässä.

– Arvelen, että hädässä ateistikin sopertaa rukouksen.

Savela kertoi esimerkin omasta elämästään.

– Kesäkuussa rukoilin hädässä. Asia liittyi perheenjäsenemme uhkaavaan työtilanteeseen. Rukoilin, rukoilin ja rukoilin. Pyysin myös ystäviäni rukoilemaan. Tilanne näytti inhimillisesti mahdottomalta, mutta se kääntyi parhain päin. Oli kiitoksen aika.

Kolmantena näkökulmana Sari Savela puhui yhteisen rukouksen merkityksestä. Hän mainitsi myös niin sanotun sopimusrukouksen, jonka perusta on kirjattu evankeliumiin: ”Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.” (Matt. 18:19–20)

– Käytetään tätä mahdollisuutta, tähän liittyy aivan erityinen lupaus, Savela arvioi.

Rukoukseen liittyvät Savelan mukaan myös sielunhoidolliset näkökohdat.

– Meillä on lupa vuodattaa sydämemme Jumalalle, kertoa kaikki se, mikä meitä painaa. Jos ahdistaa olemme pettyneitä tai kateellisia, tai riemuitsemme, vuodatetaan kaikki Jumalalle. Hän on luvannut varjella sydämemme ja ajatuksemme, että pysymme Jeesuksessa Kristuksessa, Savela rohkaisi.

Hengellisten syventymispäivien ohjelma löytyy täältä. Tapahtuma jatkuu koko viikon ja huipentuu viikonloppuna Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa.

Nuorten Raamatun peruskurssi PK Raamattuopistossa