Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Lennart Saari: Tiede ja teknologia eivät ratkaise ympäristöongelmia

 

Lennart Saari. KUVA: Heli Voipio

Kristinusko ja palava innostus suojella luontoa ei ole kovin yleinen yhdistelmä. Helsingin riistaeläintieteen dosentin MMT Lennart Saaren mielestä nämä kaksi asiaa kuuluvat kuitenkin olennaisesti yhteen.

– Kristittyjen ympäristötietoisuus on 2000-luvulla herännyt pikkuhiljaa. Kristittyinä emme aina näe luontoon liittyvää hengellistä ulottuvuutta vaan jätämme sen oman onnensa nojaan osana katoavaista materiaali maailmaa. Nyt pitäisi alkaa reagoimaan, haastaa kansainvälisen kristillisen ympäristöjärjestö A Rochan Suomen puheenjohtajana toimiva Saari.

Saari on seurannut kristittyjen piirissä käytyä ympäristökeskustelua jo pidemmän aikaa.

– Alku on ollut nihkeää, mutta aina on löytynyt niitä, jotka ovat tiedostaneet ympäristön kärsimyksen. Joskus vuosikymmeniä sitten innokkaimmat joutuivat turvautumaan Pentti Linkolaan kun ympäristöinnostusta ei omista piireistä löytynyt, Saari muistelee.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Saari on vuonna 2002 Suomeen perustetusta A Rochasta innoissaan vaikka toiminta onkin vielä pienimuotoista ja vapaaehtoispohjaista. Suomen yhdistys toimii osana kansainvälistä A Rocha liikettä.

– Heti alun perin meistä tuntui selvältä, että emme tule pelkästään keskittymään Suomeen, vaan että meillä tulee olemaan kansainvälinenkin visio. Itämeri-kysymykset olivat heti alusta alkaen tapetilla ja varsinkin levittäytyminen Baltian alueelle.

”Ympäristön pahoinvointi on hengellinen ongelma”

Saari pohtii, miksi kristityt niin helposti unohtavat Jumalan antaman kehotuksen viljellä ja varjella maata.

– Minusta on selvää, että tiede ja teknologia eivät kykene yksin ratkaisemaan ympäristön ongelmia. Jos näin olisi, asia olisi jo hoitunut. Näen ekologisen kriisin sittenkin ennen kaikkea hengellisenä kriisinä. Otamme enemmän mitä meille kuuluisi ja unohdamme Jumalan antaman tehtävän vastuullisina tilanhoitajina, Saari toteaa.

Pentti Linkolan tavoin Saari ei kuitenkaan näe syytä epätoivoon.

– Ympäristöliikkeen filosofia on usein se, että maailman on menossa kohti tuhoaan. Jumala on kuitenkin luvannut sanassaan, että paras on vasta edessäpäin. Käytännöntoimien lisäksi me myös rukoilemme A Rochassa muun muassa Itämeren puhdistumisen puolesta. Eihän se maailmankaikkeuden luojalle mikään mahdottomuus pitäisi olla, Saari nauraa.

”Hanki luontosuhde”

Saari myöntää, että globaalisti tarkasteltuna Suomen luonnon tila on parhaasta päästä. Hän muistuttaa, että elämme silti huikeasti yli varojemme.

– Jospa osaisimme aloittaa edes pienestä, kuten siitä, että pyöräilisimme töihin. Kristityillä tosin on vaara tehdä vähän kaikesta lakia ja säännöstöä. A Rochassa me emme kyttää ihmisten ympäristöratkaisuja vaan haluamme, että halu toimia luonnon parhaaksi syntyy vapaaehtoisesti. Voisi vaikka aloittaa siitä, että hankkii henkilökohtaisen suhteen luontoon, Saari vinkkaa.

A Rochan tarkoituksena on edistää luonnonsuojelutyötä Suomessa herättelemällä kristittyjä ympäristötietoisuuteen ja -vastuuseen sekä tekemällä yhteistyötä muiden ympäristöalan toimijoiden kanssa.

A Rocha tekee yhteistyötä kaikkien luonnosta kiinnostuneiden kanssa uskonnosta tai uskonnottomuudesta riippumatta, kuitenkin omasta vakaumuksesta tinkimättä. A Rocha on ainoa julkikristillinen yhteisö maailman luonnonsuojelijoiden kattorjärjestössä IUCN: ssa.