Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kulttuuripääkaupunki panostaa pääsiäiseen

 

Nasaretilainen-pääsiäisnäytelmä esitetään Turun Tuomiokirkon portailla.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä panostaa pääsiäisen ajan tapahtumiin Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden, Turku 2011:n, kunniaksi. Tapahtumia on runsaslukuisemmin kuin mihinkään muuhun kirkkovuoden aikaan. Jo perinteeksi on muodostunut Nasaretilainen -pääsiäisnäytelmä.

Turun tuomiokirkon portailla nähdään viisi kertaa tunnin mittainen Nasaretilainen-pääsiäisnäytelmä, johon osallistuu seitsemisenkymmentä näyttelijää. Lisäksi nähdään enkeleinä kymmenkunta tanssijaa luomiskertomusta ja ylösnousemusta kuvaavissa kohtauksissa.

Järjestelyitä tekevä Ismo Seivästö kertoo osallistuneensa vuodesta 1995 lähtien erilaisiin pääsiäisnäytelmiin. Tällä kertaa hän asettuu opetuslapsen rooliin.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

– Nasaretilainen on vaikuttava kokemus, jonka ansiosta pääsiäisen sanomaan tulee aivan omanlaisensa syvyys. On myös hienoa, että se on katsojille maksuton tapahtuma.

Pääsiäisen alla 18.4. Turun tuomiokirkossa avautuu teemasta kertova modernin taiteen näyttely Viimeinen ehtoollinen,  joka tuo tuomiokirkon kappeleihin uusitestamentillista aihettaan käsittelevää kuvataidetta sekä nykytaiteen tulkintoja aiheen kuuluisimmasta versiosta, Leonardo da Vincin seinämaalauksesta. Näyttelyn taiteilijoita ovat Andy Warhol, Francine LeClercq ja Pauno Pohjolainen. Ohjelmakokonaisuuteen kuuluu myös tanssiteatteri Erin Passio-teos, joka kuvaa Jeesuksen kärsimysnäytelmää.

Elämyksellistä antia pääsiäisaikaan tuovat myös Esa Kyllösen valotaide, Turun filharmoninen orkesteri ja Chorus Cathedralis Aboensis -kuoro, joka on erikoistunut orkesterisäestyksellisiin suurteoksiin.

Musiikillisiin kohokohtiin kuuluu Turun tuomiokirkossa kantaesityksensä saava Carl Heinrich Graunin Pääsiäisoratorio. Alun perin 1700-luvulla kirjoitettu teos oli pitkään unohduksissa, kunnes se vuonna 2004 esitettiin uudelleen Berliinissä.

– Sen toteuttaminen Turun tuomiokirkossa on kulttuuriteko myös siksi, että pääsiäisoratoriot ovat Suomessa jääneet vahvan passiotradition vuoksi taka-alalle, toteaa projektisihteeri Jaana Rantala Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Pääsiäisoratoriossa laulavat pojat ja nuoret miehet Turusta, Tukholmasta ja Tallinnasta.

Oratorio esitetään Turussa vain yhden kerran, pääsiäispäivänä.

www.turunseurakunnat.fi