Kaksi kolmesta kärsii mielenterveyden ongelmista Afganistanissa

 

Kuva mielenterveyspäivässä esitetystä näytemästä \”Ketjuilla sidottu mies\”.

Yli kolmen vuosikymmenen sotatila seurauksineen on Afganistanissa johtanut väestön mielenterveyden heikentymiseen merkittävästi.

– On arvioitu, että jopa kaksi kolmesta kärsii mielenterveysongelmista Afganistanissa. Maassa sidotaan edelleen levottomia potilaita ketjuilla, kansainvälisen avustusjärjestön terveysprojektien johtajana toimiva suomalaislääkäri kertoo.

Maailmalla vietettiin 10. lokakuuta mielenterveyspäivää. Kansainvälinen avustusjärjestö järjesti Afganistanissa, Heratin läänissä tapahtuman yhdessä läänin terveysviraston kanssa.

Tapahtuma sai paljon myönteistä julkisuutta. Neljä paikallista ja kaksi valtakunnallista TV-kanavaa näyttivät tilaisuudesta uutisia.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Vartijoita enemmän kuin lääkäreitä

Avustustyöntekijät vierailivat Heratissa laitoksessa, jossa säilytetään kroonisia mielenterveyspotilaita. Sataakolmeakymmentä miespotilasta hoitaa yksi lääkäri ja viisitoista vartijaa.

– He eivät tietenkään hoida vaan vahtivat potilaita. Ainoa hoito on, että lääkäri lääkitsee levottomat potilaat rauhallisiksi. Sen verran peruslääkkeitä hänellä on käytössään, ettei ketään tässä laitoksessa tarvitse enää sitoa kahleilla, nimettömänä pysyttelevä suomalaislääkäri selittää.

Muurien ympäröimä alue oli siisti, pihalla oli nurmea ja puita, mutta huoneet olivat ilman huonekaluja.

– Potilaat istuivat kaljuiksi ajeltuina ulkona muurien vierustoilla maassa ja vartijat seisoskelivat ympäristössä. Päiväohjelmaan kuuluu parin tunnin välein kävelyä vartijoiden ohjauksessa, lääkäri kuvailee laitoksen oloja.

Heratin läänin viranomaiset pyysivät kansainvälistä järjestöä apuun järjestämään ammatillista mielenterveystyötä alueella. Sen tuloksena syntyi vuonna 1995 terveysprojekti Afganistanin länsiosiin.

– Me annamme myös ammatillista koulutusta lääkäreille ja sairaanhoitajille. Lääkärit voivat erikoistua klinikallamme psykiatriaan. Tällä hetkellä kahdeksan lääkäriä osallistuu kolmivuotiseen koulutukseen.

Tuhannet mielenterveyspotilaat ovat saaneet projektista ammatillista apua. Potilaiden lisäksi omaiset otetaan hoidossa huomioon.

– Meillä on vielä paljon haasteita ennen kuin mielenterveystyö Afganistanissa on ammatillisella tasolla, mutta haluamme jatkaa työtä yhdessä maan viranomaisten ja terveydenhoitohenkilöstön kanssa, suomalaislääkäri kertoo.

WHO:n mukaan maailmassa mielenterveysongelmia on joka neljännellä. Ne ovat toiseksi suurin työkyvyttömyyden syy tartuntatautien jälkeen.