Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Uskonnonvapauden puolesta

 

Perinteisessä pääsiäispuheessaan paavi Fransiscus otti kantaa kristittyjen kärsimykseen eri puolilla maailmaa, muun muassa Afrikan ja Lähi-idän maissa.

Paavi ei kuitenkaan maininnut Intiaa. Siellä maaliskuun 19. päivänä vähemmistöryhmät marssivat New Delhin kaduilla. Ajankohta ei valikoitunut sattumanvaraisesti, sillä tuolloin Intian kansanpuolueen BJP:n johtama hallitus tuli olleeksi vallassa 300 päivää.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Viime aikoina on nähty ja kuultu useita eri vähemmistöjen, mukaan lukien eri kirkkoihin kuuluvien kristittyjen mielenilmauksia hallitusta vastaan. Helmikuun viimeisenä päivänä lähes neljää miljoonaa kristittyä edustava Intian luterilaisten kirkkojen yhteistyöelin UELCI (United Evangelical Lutheran Churches in India) ja maan suurin luterilainen teologinen college Gurukul ottivat järjestämässään symposiumissa voimakkaasti kantaa vähemmistöjen oikeudenmukaisen kohtelun puolesta.

Perustuslain artiklan 25 mukaan jokaisella intialaisella on vapaus valita uskontonsa sekä harjoittaa ja levittää sitä.

Taustalla on valtapuolueen ja sitä lähellä olevien hindunationalististen ryhmien toimeenpanema kristittyjen, muslimien ja muihin uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvien joukkokäännyttäminen hindulaisuuteen. Hindut kutsuvat sitä nimellä ghar wapsi, ”kotiin paluu”. Sen nimissä ryhmät ovat järjestäneet seremonioita, joissa jopa yli sata kristittyä on kerralla liitetty hindulaisuuteen.

”Kotiin paluulle” rinnakkaisena ilmiönä Intian 29 osavaltiosta kuudessa on viime vuosina tullut voimaan hindulaisuudesta muuhun uskontoon kääntymisen kieltävä laki. Intian 1,2 miljardin väestöstä hinduja on noin 80, muslimeja noin 14 ja kristittyjä alle kolme prosenttia. Lisäksi on mm. buddhalaisia, jainalaisia ja sikhejä.

Viime kuukaudet muistuttavat vähemmistöjä pelottavasti vajaan kolmen vuoden takaisista tapahtumista Odishan (Orissa) osavaltiossa, missä 54 000 kristittyä häädettiin kodeistaan, joidenkin arvioiden mukaan jopa sata surmattiin, 315 kirkkoa tai jumalanpalveluspaikkaa poltettiin, 35 kirkkojen koulua tuhottiin ja arviolta 10 000 lapsen koulunkäynti keskeytyi. Sairaaloita, sosiaalisia laitoksia ja kansalaisjärjestöjen tiloja tärveltiin. Nämä olivat palvelleet kaikkia intialaisia uskontoon ja sosiaaliseen asemaan katsomatta.

Kristinusko on ollut osa Intiaa apostoli Tuomaan ajoista. Monet suvut ovat olleet kristittyjä satoja vuosia. Valtaosa kristityistä kuuluu heimokansoihin eli adivaseihin ja kastittomiin daliteihin. Heistä on tullut kristittyjä muun muassa siksi, että ylimpiin kasteihin kuuluvat hindut eivät hyväksyneet heitä temppeleihinsä, kielsivät heidän ihmisarvonsa ja -oikeutensa.

Kasvava kristittyjen joukko ja vaikutusvaltaiset kirkkojen edustajat kysyvätkin, kenen kotiin kristittyjen pitäisi hindunationalistien mukaan palata. Ketkä ovat sen kodin lapsia? Eivätkö muihin uskontoihin kuuluvat olekaan Intian lapsia ja täysivaltaisia kansalaisia.

Kirkkojen ja eri uskonnollisten yhteisöjen edustajat ovat yhdessä ja erikseen vedonneet Intian kansalliseen hallitukseen ja eri osavaltioiden johtoon ghar wapsi -tapahtumien lopettamiseksi. Vetoomuksia ovat esittäneet myös muut maan turvallisuudesta ja yhtenäisyydestä huolestuneet tahot. He ovat arvostelleet hallitusta maan kehitystä koskevien lupausten pettämisestä ja maan suistamisestä kivikautiseen raakalaismaisuuteen.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on tukenut mediatyötä Intiassa 27 vuotta ja auttanut kirkkoja välittämään sanomaa, jonka mukaan Kristuksen ristinkuolema toi maailmaan rauhan ja sovituksen, ja ylösnousemus toivon. Työ on tuloksellista ja sen vaikutuspiirissä on yli 500 miljoonaa intialaista. Nyt työmme ja kumppanimme, sisaremme ja veljemme Intiassa tarvitsevat erityistä tukea, rohkaisua ja Jumalan varjelusta.

Juha Auvinen on Sansan medialähetysjohtaja ja Lähde-lehden päätoimittaja.

 

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa