Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Lääkäripariskunta antoi tyttärensä surmaajalle anteeksi

 

Kuva: Susanna Salo

Minna ja Veli-Pekka Joki-Erkkilän tytär surmattiin vuonna 2011. Huomenna ilmestyvässä Elämään-lehdessä (12/2013) he kertovat tragediastaan ja siitä, miten heidän oli mahdollista antaa tyttärensä surmaajalle anteeksi.

– Meillä oli kovia vihan tuntemuksia tekijää, hänen perhettään ja varsinkin perheen isää kohtaan. Mutta sitten Jeesus alkoi puhua, että anna anteeksi. Että olisi parempi niin. Lopulta rukoilin elämäni vaikeimman rukouksen, Veli-Pekka Joki-Erkkilä kertoo.

Joki-Erkkilöiden tyttären surmaaja oli tyttären poikaystävä, joka tappoi veriteon jälkeen itsensä.  Minna Joki-Erkkilän mukaan anteeksianto ei olisi ollut mahdollista ilman Jumalan apua.

– Rukoilin, että haluaisin antaa anteeksi mutta en pysty. Meni muutama viikko ja huomasin, että en enää vihannut. Tuli myös olo, että pitäisi rukoilla tekijän puolesta, mikä tuntui mahdottomalta, Veli-Pekka kertoo omasta puolestaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Mutta kun rukoilin sen pojan puolesta, anteeksianto oli tapahtunut.

– Meillä oli vaihtoehtona jäädä vihan alle. Mutta haluan luottaa kaikkivaltiaaseen Jumalaan, Minna jatkaa.

Joulu on tunnetusti läheisensä menettäneelle erityisen rankkaa aikaa. Miten kokevat Joki-Erkkilät? Minnan mukaan kaikki merkkipäivät ovat raskaita.

– Lahjoilla ei ole enää niin väliä. Maallinen on menettänyt merkitystään, hän sanoo.

– Ensimmäinen joulu Lauran kuoleman jälkeen meni sängyssä maaten. Olin ehkä 15 minuuttia kerrallaan pystyssä. Viime jouluna oli jo vieraita.

Veli-Pekka ei aiemmin käynyt jouluisin kirkossa. Nykyään hän käy.

– Jos joulun keskipisteestä otetaan Kristus pois, koen syvää surua. Kun siitäkin on keskusteltu, minkälaisia joululauluja kirkossa saa laulaa. Minä en halua kuulla joulukirkossa mitään Petteri Punakuonoa. Haluan kuulla ikuisen kertomuksen Jeesuksen rakkaudesta.

– Menimme itse asiassa kolme päivää Lauran kuoleman jälkeen kirkkoon, ja olisimme halunneet kuulla, että elämä jatkuu ikuisuudessa. Sen sijaan saarna käsitteli kirkosta eroamisia, Veli-Pekka päivittelee.

Hänen mukaansa ”ihmiset eivät ymmärrä, kuinka valtava joulun sanoma on”.

– Kuningas on syntynyt keskellemme. Se on niin ihmeellinen asia, että meidän tulisi olla polvillamme.

Lue Joki-Erkkilöiden haastattelu kokonaan Elämään-lehdestä 12/2013

 
Artikkelibanneri perussanoma