Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Ex-puheenjohtaja Risto Kuisma: AKT:ssa vallitsee juomisen kulttuuri

 

Auto- ja kuljetusalan ammattiliitossa vallitsee entisen liiton puheenjohtajan Risto Kuisman mukaan juomisen kulttuuri.

Kuisman mukaan tuoreessa AKT:n kiistassa alkoholia käytetään keppihevosena, jolla pyritään vastapuolen mustamaalaamiseen.

AKT:n valtuuston on määrä kokoontua huomenna torstaina ylimääräiseen kokoukseen päättämään nykyisen puheenjohtajan Timo Rädyn mahdollisesta erottamisesta. Tiistaina julkisuuteen levisi eri tiedotusvälineille toimitettu nimetön kirje, joka sisälsi kovia väitteitä AKT:sta erotetun viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen alkoholinkäytöstä työaikana.

Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona Risto Kuisma totesi, että liitossa vallitsee juomisen kulttuuri, jossa pitkät ja kosteat lounaat ovat tavallisia. Kuisma pitää nyt riitatilanteessa esiin nostettua alkoholikorttia hurskasteluna ja pelaamisena.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Ristiriitatilanteessa, kun riidellään, nostetaan alkoholinkäyttö hyökkäyksenä vastapuolta vastaan esiin, vaikka alkoholi muuten sallitaan. Sitä [alkoholinkäyttöä] käytetään nyt keppihevosena.

Kuisman mukaan AKT ei ole ainoa ammattiliitto, jonka tilaisuuksissa avokätinen alkoholitarjoilu ja juomisen ympärille rakentuva kulttuuri ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

– Juomisen kulttuuri on vallalla yleensä työmarkkinajärjestöissä ja ammattiyhdistysliikkeessä, mutta yhtä lailla työnantajapuolella.

– Vielä sen jälkeen, kun mokasin ítseni täydellisesti puhuttuani suorassa televisiolähetyksessä humalassa Sdp:n puoluekokouksessa, minut valittiin yksimielisesti AKT:n puheenjohtajaksi.

Kuisman mukaan kostea kulttuuri antoi vauhtia hänen omalle juomiselleen, joka johti lopulta alkoholisoitumiseen.

– ”Pitkät lounaat” tulivat tutuiksi. Tulin melko nuorena juristiksi Helsinkiin töihin AKT:hen. Muutaman kuukauden kun olin ollut töissä, niin silloinen esimieheni vei minut pitkälle lounaalle Hotelli Torniin työnantajaliiton vieraaksi. Ilta alkoi Tornin kuuluisalla pitkällä pöydällä ja päättyi Hesperian yökerhoon. Ja se oli ihan tavallista – eli kyllä kostea kulttuuri oli jo silloin ammattiyhdistysliikkeessä.

– Nyt tilanne on sikäli muuttunut, että ay-liikkeessä ei enää avoimesti käytetä alkoholia, mutta ihmisten alkoholiongelmat ovat samalla jopa pahentuneet.

Sittemmin raitistunut Kuisma kiistää, että hän olisi AKT:n johdossa julistanut yhtään lakkoa  viinapäissään tai nousuhumalan uhossa.

– Sitä en tehnyt. Olin tuurijuoppo. En olisi menestynyt niin hyvin, jos olisin töissä juonnut. Suunnittelin alitajuisesti ryyppykaudet. Join silloin, kun ei ollut töitä ja järjestelin töitä niin, että se mahdollisti ryyppäämisen. En koskaan juonut, kun oli jotain tärkeää tekemistä.

Kuuntele  Viikon debatti Radio Dein arkistosta. Vieraina alkoholismista raitistunut entinen ay-johtaja Risto Kuisma ja kirkkohistorian dosentti, herätysliikeasiantuntija ja pastori Esko M. Laine.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)