Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Diakonia-avustuksia annettiin 7,5 miljoonalla eurolla viime vuonna

 

Kirkko antoi rahallista diakonia-apua 7,5 miljoonalla eurolla vuonna 2011. Asiakkaita diakonia-avulla oli viime vuonna lähes 200 000 henkeä.

Yksin asuvat, eläkeläiset ja yksinhuoltajaperheet olivat suurimmat diakonia-avun saajat. Seurakunnat järjestivät lisäksi noin 10 400 edullista tai ilmaista ruokailua, joissa aterioitiin noin 664 000 kertaa.

Seurakunnat jakoivat lisäksi lahjoituksina sekä EU-avustuksena saatuja ruokatarvikkeita.

– Kirkon diakonian tavoitteena on auttaa erityisesti heikoimmassa asemassa olevia. Diakoniatyöntekijöiden asiakastapaamiset ovat ikkuna suomalaiseen hätään ja kertovat yhteiskunnan turvaverkkojen aukoista, työalasihteeri Titi Gävert Kirkkohallituksesta toteaa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Diakoniatyöntekijöillä oli noin 590 000 asiakaskontaktia viime vuonna. Asiakkaita oli yhteensä noin 184 000.

Keskimäärin diakoniatyöntekijä tapasi jokaista asiakastaan kasvotusten kaksi kertaa ja sähköpostilla tai puhelimitse kerran. Asiakkaista reilut puolet
asuu yksin.

Noin 40 prosenttia asiakkaista on iältään 40-64-vuotiaita. Yli puolella asiakkaista on eläkepäätös. Asiakkaiden määrä kokonaisuudessaan on vähentynyt hieman edellisvuodesta, mutta maahanmuuttaja-asiakkaiden määrä on lisääntynyt nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin.

– Diakoniatyö on kokonaisvaltaista. Diakoniatyöntekijän kanssa voi keskustella taloudellisista ongelmista, ihmissuhteista ja sairauksista. Myös
hengelliset kysymykset askarruttavat. Kriisikeskustelujen määrä ja asiakkaiden väkivallan kokemukset ovat hieman lisääntyneet, Gävert kertoo.

Vastaanotolla tapahtuvien asiakaskontaktien määrä oli 200 000 viime vuonna. Diakoniatyöntekijät tapasivat ihmisiä myös kodeissa 104 000 kertaa.

Diakoniatyöntekijöiden lisäksi vapaaehtoisena toimivat seurakuntalaiset vierailivat kodeissa. Diakoniatyössä toimii yli 30 000 vapaaehtoista esimerkiksi ryhmien ohjaajina ja lähimmäispalvelussa.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie