Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Uskontotilasto: Muslimien osuus maailman väestöstä kasvaa, ateistien laskee

 

Nopea väestönkasvu muuttaa monilla alueilla uskontojen kannattajien lukumääriä lähetystyötä enemmän. Kuva Nigeriasta. Kuva: Kalevi Marin

Sisälähetyksen voimistuminen on yksi syy lähetystyöntekijöiden lukumäärän vähenemiseen, lähetysteologi arvioi.

Muslimiyhteisöihin kuuluvien lukumäärä on ylittänyt 1,5 miljardin ihmisen rajan, ilmenee tuoreesta maailmanlähetystä ja uskontojen levinneisyyttä kartoittavasta tilastosta. Islam myös kasvaa maailmanuskonnoista nopeimmin. Prosentuaalisesti vielä nopeammin kasvaa kuitenkin evankelisten kristittyjen sekä helluntailaisten, karismaatikkojen ja uuskarismaatikkojen määrä. Viimeksi mainittujen ryhmien kasvu on ollut voimakasta erityisesti eteläisellä pallonpuoliskolla.

– Monissa Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maiden kirkoissa on löydetty hyviä paikallisia ilmaisutapoja evankeliumin esilläpitoon ja siitä viestimiseen. Näin paikalliset ihmiset ovat kokeneet evankeliumin itselleen läheiseksi. Evankeliumia ei ole koettu ulkomailta tulleeksi vientituotteeksi, missiologian dosentti Timo Vasko Kirkon Lähetystyön keskuksesta kommentoi kasvun taustoja.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Maailman lähetys- ja uskontotilaston ovat julkaisseet missiologit David B. Barrett, Todd M. Johnson ja Peter F. Crossing. 26. kerran julkaistun tilaston mukaan kristillisiin yhteisöihin kuuluu 33,2 prosenttia maailman väestöstä. Muslimiyhteisöihin kuuluvien osuus on noussut 22,4 prosenttiin. Hinduja on kolmanneksi eniten, 13,7 prosenttia väestöstä.

Helluntaisten ja karismaatikkojen lukumääräksi tutkijat arvioivat 614 miljoonaa. Evankelisia kristittyjä on reilut 260 miljoonaa.

”Elämme hengellisyyden ja henkisyyden aikaa”

Tilastojen mukaan ateistien ja agnostikkojen määrä on vähentynyt. Heitä on nyt 1,9 prosenttia maailman väestöstä.

– Maailmalla, erityisesti Britanniassa on ollut viime vuosina kovaäänistä ja itseään esillä pitävää ateismia. Silti ateismin tavoittamat ihmismäärät eivät ole nousussa, vaan päinvastoin. Tämä osoittaa, että elämme hengellisyyden ja henkisyyden aikaa. Kristinuskon ohella tarjolla on tietysti paljon muitakin vaihtoehtoja, Vasko toteaa.

Myös ulkomaisten lähetystyöntekijöiden määrä on tutkimuksen mukaan kääntynyt laskuun. Vaskon mukaan voimavaroja satsataan nykyään enemmän sisälähetykseen valtioiden sisällä.

– Esimerkiksi monessa Afrikan ja Aasian valtiossa lähetystyötä tehdään paljon omien rajojen sisällä. Silti täysipäiväisten ulkomaille lähetettyjen lähetystyöntekijöiden määrä on edelleen suuri, noin 400 000.

Lue koko uutinen Ristin Voitto -lehden numerosta 8/2010.

 

 

 
Artikkelibanneri perussanoma