Rovasti-keräilijä Terhomatti Hämeenkorven kokoelmassa on Raamattuja 176:lla eri kielellä

 

Suurimman osan Raamatuistaan rovasti Terhomatti Hämeenkorpi on hankkinut itse, joitakin hän on saanut vihjeiden perusteella. Niitä on myös löytynyt paperinkeruusta, kirpputorilta ja roska-astiasta. Kuva: Kari Hämeenkorpi

Eksoottisissa maissa matkailevat tutttavat tietävät, mitä kannattaa hankkia tuliaisiksi 50 vuotta Raamattuja keränneelle kirkonmiehelle.

Turkulainen Terhomatti Hämeenkorpi alkoi keräillä erilaisia Raamattuja kesällä 1973, jolloin hän oli töissä Kristiinankaupungissa:

– Päivystin nuorena pappina kirkkoherranvirastossa, kun kaksi nuorta virolaismiestä tuli ovelle. He olivat silloin työkomennuksella paikallisella lämpövoimalatyömaalla ja tahtoivat ostaa itselleen vironkieliset Raamatut.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Hämeenkorpi kehotti miehiä pistäytymään virastossa uudestaan parin päivän päästä, sillä hän keksi tilata heidän toiveteoksensa Pieksämäen Raamattutalosta.

Tapahtuma sytytti innostuksen erikielisten Raamattujen keräilyyn.

Nyt Hämeenkorven kokoelmissa on ainakin 250 erilaista Raamattua. Enemmistö niistä on Mynämäen kesänviettopaikassa, pieni osa hänen Turun kaupunkiasunnossaan.

Yksi harvinaisimmista Hämeenkorven omistamista painotuotteista on Mamamili Wangka -kielelle käännetty Raamattu. Nykyään tuota alkuperäiskansojen heimokieltä puhuu vain 1 300 henkilöä Länsi-Australiassa.

Mitoiltaan pienin Raamattu on tulitikkulaatikon kokoinen:

– Tuossa koossa venäjänkielinen Johanneksen evankeliumi mahtui hyvin kengänpohjassa salakuljetettavaksi.

Rovasti kertoo viettävänsä aikaa päivittäin sanan ääressä, mutta ei varsinaisesti Raamattua käsissään pitäen:

– Olen saanut jo parinkymmenen vuoden ajan Saksasta vuosikalenterin, jossa on joka päivälle Raamatun lause ja siihen selitys. Niiden lukemisesta on tullut antoisa rutiini.

Raamattukokoelmaansa Hämeenkorpi on esitellyt viime vuosina eri puolilla Suomea.

Heinäkuuksi 2023 ilmoitettu näyttely Turun Hannunniitun seurakuntatalolla kuitenkin peruuntui.