Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Japanin suomalainen koulu 50 vuotta

 

Fidan lähetystyöntekijä Markku Ollikainen puhui juhlassa. Kuva Janne Rytkönen

Japanin suomalainen koulu eli Jasuko vietti 50-vuotisjuhliaan kiitollisissa tunnelmissa koulun juhlasalissa marraskuun alussa. Shigan läänissä Shinmenin pikkukylän laidalla sijaitsevalle koululle oli kokoontunut koulun entisiä oppilaita, lähetystyöntekijöitä, japanilaisia yhteistyötahojen edustajia ja seurakuntien jäseniä.

Jasuko toimi helluntailaisten ja myöhemmin myös luterilaisten lähetystyöntekijöiden lasten kouluna aina vuoteen 2003 asti.

Nykyisin japanilaisten omistamassa kiinteistössä pidetään seurakuntien seminaareja ja leirejä. Onpa koulu saanut palvella Fukushiman tsunamista ja ydinonnettomuudesta kärsineitä lapsiakin. Heille on pidetty luonnonläheisessä ja puhtaassa Shigan läänin ympäristössä virkistysleirejä.

Juhlassa julkistettiin koulun entisen oppilaan, Joona Kallion suunnittelema Jasukon logo.
Jasukon omistaa suomalaisten helluntaiseurakuntien lähettien perustamat japanilaiset seurakunnat (KFK, Kirisuto Fukuin Kyokai).

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Tilaisuutta juhlisti Tokion filharmonikkojen johtavana sellistinä elämänuransa tehnyt Berndt Bohman vaimonsa Rurikon säestämänä. Lisäksi musiikkia esittivät Johanna Syrjä-Sano miehensä Kazuon ja sisarensa Katariina Lehtosaaren kanssa. Lähettien lapsia oli myös Jippii-lauluryhmässä. Tilaisuuden kruunasi suomalainen ruoka, jonka valmisti Otsun kaupungissa sijaitsevan Biwako-hotellin kokki.
Shigan läänin edustaja Rie Yamagishi totesi koulun antavan edelleen lisäarvoa japanilaiseen elämään ja kansainvälistymiseen.

Yksi juhlien järjestäjistä oli Maria Rytkönen, omaa sukua Blommendahl. Hän kertoo käyneensä Jasukoa yhdeksän vuotta. Myös hänen kaikki neljä sisartaan olivat koulun oppilaita. Juhlassa oli neljä entistä jasukolaista läsnä, neljältä muulta oli tullut videotervehdys.
– Olin Jasukossa lukion toiseen luokkaan asti. Pikkusiskoni Nea oli koulun viimeisiä oppilaita, eli melkein 30 vuoden ajan joku meistä siskoista on ollut siellä, Maria Rytkönen kertoo. Hän on tällä hetkellä miehensä Jannen kanssa lähetystyössä Japanissa.

Lähetysjärjestöjen yhteishanke

Suomalaiset helluntailähetit perustivat koulun lapsiaan varten. Ylläpitäjänä oli Suomen Vapaa Ulkolähetys, nykyisin Fida. Kun myös luterilaisten lähettien määrä kasvoi Japanissa, mukaan tulivat Kylväjä, Kansanlähetys ja Evankeliumiyhdistys. Yhteistyötä tehneet järjestöt lähettivät tervehdyksensä juhlivalle Jasukolle.

– Pienesti Otsun seurakunnan kirkolla alkaneesta, välillä muuallakin liikkuneesta, mutta viimein nykyiselle paikalleen saapuneessa koulussa on saanut oppinsa yli 100 lähetystyöntekijöiden tai muuten Suomen yhteyksissä kasvanutta lasta, kertoo Fidan lähetti Markku Ollikainen.


Nykyisellä paikalla koulu toimi ensin parakeissa, mutta niiden käydessä ahtaiksi ja turvattomiksi, silloinen koulun johtokunta päätti rakentaa uudet tilat. Hankkeen toteutumiseksi saatiin paikalliselta Shigan lääniltä ja Otsun kaupungilta, Suomen valtiolta ja kirkolta sekä yksityisiltä lahjoittajilta merkittävää taloudellista tukea. Enimmillään Jasukossa oli noin 40 oppilasta.

Maria Rytkönen kertoo, että juhlassa muisteltiin kiitollisina opettajia ja vanhempia, jotka monin tavoin mahdollistivat sen, että Jasuko on olemassa.

– Juhlapäivä oli onnistunut ja tuntui, että kaikille jäi kiitollinen mieli siitä, miten Jumalan käsi on ollut Jasukon yllä. Toive on, että tästäkin eteenpäin nuo rakennukset voisivat toimia Jumalan kunniaksi, Maria Rytkönen sanoo.