Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Tasavallan presidentti palkitsi Barbie-nukeilla evankelioivan Eila Tenkasen

 

Eila ja Heikki Tenkanen ovat startanneet Ikaalisten kodistaan lukuisia kertoja barbeja sisältävän peräkärryn kanssa. Kuva vuodelta 2017: Erja Taura-Jokinen

Ikaalisissa asuva Eila Tenkanen, 75, on Heikki-puolisonsa kanssa pitänyt lapsille ja nuorille esityksiä Raamatun hahmoiksi puetuilla Barbie-nukeilla yli kymmenen vuoden ajan.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on tänään palkinnut 39 ansioitunutta äitiä valtioneuvoston juhlahuoneistossa kunniamerkein.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein sai muun muassa Ikaalisissa asuva Eila Tenkanen, joka on puolisonsa Heikin kanssa kiertänyt maan pohjoisimpia ja eteläisimpiä kolkkia myöten kouluissa, seurakunnissa, leireillä ja muissa tapahtumissa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Paikallislehti UutisOivan mukaan pariskunta saattoi vierailla yhden vuoden aikana peräti 70 koulussa.

Seurakuntalainen.fi:lle antamassaan haastattelussa vuonna 2017 Eila Tenkanen kertoi, että sekä lapset että opettajat ovat olleet barbeista ja Raamatun tarinoista innostuneita.

Alun perin barbeja alkoi kerätä Eila Tenkasen isosisko Rauha Järvinen, joka oli muuttanut puolisonsa kanssa Australiaan.

– Rauha piti siellä kaksikielistä pyhäkoulua ja keksi ottaa barbinuket mukaan opetukseen. Lapset olivat valtavan innostuneita. Kiinnostusta lisäsi varmaan sekin, että osalla lapsista oli sama nukke itsellään kotona. Barbeja oli mukava riisua ja vaatettaa.

Noihin aikoihin Australiassa ei ollut kirpputoreja, joten sisko käytti melko paljon rahaa ostaakseen uusia nukkeja. Osa oli harvinaisuuksiakin.

– Tuli kuitenkin aika, jolloin hän alkoi miettiä, kuka voisi antaa barbeille hyvän kodin ja jatkaa hengellistä työtä niiden kanssa. Hän tuli käymään Suomessa vuonna 2006 ja lähetti sitä ennen kokoelmansa laatikoissa tänne.

– Vielä silloin ei kuitenkaan ollut minun aikani. Näyttelyitä täällä pidettyään hän lähti takaisin Australiaan barbiensa kanssa. Ratkaisua ei löytynyt. Vaikka ostotarjouksiakin tuli, ei barbien myyminen tuntunut siskosta oikealta vaihtoehdolta.

Eila Tenkanen mietti ja rukoili, pitäisikö hänen ottaa barbit itselleen.

– Aiemmin Jumala oli puhunut, että hän antaisi minulle hengellisen tehtävän, jollaista ei kenelläkään toisella tässä maailmassa ole. Monien käänteiden kautta vihdoin ymmärsin, että se on juuri tämä – lasten evankeliointi barbien avulla.

Vuonna 2008 barbit muuttivat Tenkasille. Nyt niitä on kolmisensataa.

Ne asuvat tykötarpeineen kymmenissä, muovisissa varastolaatikoissa kuomullisessa auton peräkärryssä. Laatikot on numeroitu ja nimetty Raamatun aiheen mukaan, jotta haluamansa löytää tarvittaessa nopeasti. Niistä löytyvät esimerkiksi luomiskertomus, Jeesuksen syntymä, pääsiäisen tapahtumat, Pietarin kalasaalis jne. Kaikkiaan barbinäyttely vie pöytätilaa 25 metriä.

UutisOivan jutussa 8.5.2024 Eila Tenkanen kertoo, että hän on saanut kertoa barbie-nukkien avulla Raamatun tarinoita tuhansille lapsille.

Elämäntaipaleestaan ja saamistaan rukousvastauksista Tenkanen on kirjoittanut myös kirjan, joka ilmestyi omakustanteena hänen 70-vuotisjuhlillaan.

UutisOivassa Tenkanen kertoo arvostavansa tunnustuksen korkealle ja haluavansa jakaa sen kaikkien kasvatustyötä tekevien äitien kanssa. Hän arvelee, että tunnustus tuli nimenomaan vapaaehtoistyöstä, vaikkakin mitalin saamisessa taitaa olla osuus myös perheellä.

Helluntaiseurakuntaan kuuluva Tenkanen pitää yhä kerhoja.