Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Huomenna 14.5.2024 se ratkeaa – Ruut-Leea ei uskalla ostaa valkolakkia ennen Ylioppilastutkintolautakunnan vahvistusta

 

Karvialainen Ruut-Leea Erola aikoo pitää välivuoden töitä tehden. Sen jälkeen suunnitelmissa on kouluttautua sisustussuunnittelijaksi. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Ruut-Leea Erola irrottautui kolme vuotta sitten lapsuudenperheestään ja lähti kansanopistolukioon sadan kilometrin päähän, jotta pääsisi opiskelemaan kristillisessä oppilaitoksessa.

Karkun evankelisesta opistosta on tullut Ruut-Leealle tärkeä ja rakas paikka kolmen viime vuoden aikana. Hän suoritti siellä suomalaisittain harvinaisen kansanopistolukion aikuislukion oppimäärällä.

Kansanopistolukioita on Suomessa yhteensä vain viisi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kolme vuotta sitten nuori nainen mietti kuumeisesti, minne lähtisi valkolakkia tavoittelemaan. Karvialla, hänen kotikunnassaan, ei nimittäin ole omaa lukiota.

– Polte oli lähteä lähiseutuja kauemmaksi ja jonnekin erikoislukioon. Ilmaisutaitopainotteiset opinnot kiinnostivat, mutta lopulta kuitenkin pidin tärkeimpänä sitä, että saisin opiskella kristillisessä ilmapiirissä.

– Äitini oli bongannut jostain Karkun evankelisen opiston lukioilmoituksen. Sen perässä lähdin etenemään.

Sastamalassa sijaitseva opisto ei ollut Ruut-Leealle entuudestaan tuttu.

Hän oli tullut 12-vuotiaana uskoon Vapaakirkon kotikokouksessa ja käynyt saman herätysliikkeen Seuriksen eli seurakuntakoulun.

– Yllätys oli suuri, kun tapasin Karkun evankelisella opistolla vuosien takaisin Seuris-kaverini. Hän oli tullut yhtä lailla aloittamaan siellä lukiota. Ilmoitimme oitis, että tahdomme majoittua samaan huoneeseen!

Yhteinen rukoushetki oli tärkeä kummallekin

Lukion loppupuolella Ruut-Leea jakoi huoneen toisen kristityn, Gabriellan, kanssa.

Heistä tulivat hyvät ystävät, jotka pystyivät puhumaan keskenään vaikeistakin asioista. Tavaksi tuli rukoilla päivittäin yhdessä, toisen puolesta.

Ruut-Leea kiittää tehneensä oikean lukiovalinnan.

– Jos olisin käynyt ns. normilukion, ei luokkakavereina olisi ollut montakaan kristittyä. En tiedä, millaisille elämänpoluille olisin ajautunut. Nuorena on kuitenkin niin altis kavereiden vaikutukselle, hän miettii.

Karkun evankeliselta opistolta löytyi viikoittain aina porukka, joka lähti yhdessä nuorteniltaan muutaman kilometrin päähän.

Yhteisöllisessä, kodikkaassa kansanopistossa opintoihin sai tukea sekä opettajilta että kavereilta.

– Soluasunnon olohuoneessa teimme monet kerrat yhdessä läksyjä ja harjoittelimme sanakokeisiin.

Aikuslukion etu oli sekin, että vaadittu oppimäärä oli alempi kuin tavanomaisessa lukiossa.

Pikkuveli tulee perässä

Ruut-Leea päätyi suosittelemaan tutuksi tullutta opistolukiota myös pikkuveljelleen, joka on opiskellut Karkun evankelisen opiston lukiossa nyt ensimmäisen lukuvuoden.

– Olen tyytyväinen opiskeluitteni tuloksiin, mutta en kuitenkaan uskalla ostaa ylioppilaslakkia ennen kuin viralliset tulokset ovat tulleet, Ruut-Leea naurahtaa.

Fiilis uuden elämänvaiheen kynnyksellä on silti iloinen ja vapautunut.

– Olen käynyt keväällä Vapaakirkon isoskoulutusta. Kesäkuussa lähden Seuris-leirille isoseksi ja samoissa tehtävissä olen myöhemmin myös lastenleirillä.

Ylioppilastutkintolautakunta toimittaa kevään 2024 tutkinnon tulokset lukioille tutkintopalvelun kautta tiistaina 14.5.2024 kello 9. Kevään pisterajat julkaistaan samaan aikaan lautakunnan verkkosivuilla.