Britannia – kristitty maa vai ei?

 

Pääministeri David Cameron (vas.) ja varapääministeri Nick Clegg vuonna 2009. KUVA: Office of Nick Clegg/ Wikimedia Commons

Isossa-Britanniassa on meneillään vääntö, jossa kiistellään siitä, voiko maata kutsua kristityksi valtioksi vai ei. Pääministeri David Cameron kirjoitti hiljaisella viikolla anglikaanilehti Church Timesissa, että ”meidän pitäisi olla luottavaisempia asemastamme kristittynä maana.” Kymmenet julkisuuden henkilöt vastasivat avoimella kirjeellä, jossa he sanoivat, että tällaiset kannanotot edistävät vieraantumista ja jakautumista brittiläisessä yhteiskunnassa.

Pääministeri David Cameronin kirjoitus anglikaanilehti Church Timesissa 16. huhtikuuta on herättänyt vilkkaan keskustelun siitä, voiko maata kutsua kristityksi. ”Sellaiset kristilliset arvot kuin vastuullisuus, kova työ, hyväntekeväisyys, laupeus, nöyryys ja rakkaus, ovat yhteisiä niin muiden uskontojen edustajille kuin uskonnottomille”, hän kirjoittaa.

Cameronin mukaan maan kristillisen profiilin kohottaminen ei ole pois muilta uskonnoilta tai uskonnottomilta. ”Monet kertovat minulle, että on helpompaa olla juutalainen tai muslimi Britanniassa kuin sekulaarissa valtiossa nimenomaan siksi, että suvaitsevaisuus, jota kristityt vaativat yhteiskunnaltamme, antaa myös enemmän tilaa muille uskonnoille.”

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Julkkisten vastareaktio

55 julkisuuden vaikuttajan allekirjoittamassa The Telegraph -lehdelle lähetetyssä kirjeessä moitittiin Cameronin luonnehdintaa Isosta-Britanniasta kristittynä maana. ”Kartoituksissa, mielipidemittauksissa ja tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu, että suurin osa briteistä ei ole kristittyjä uskomuksissaan tai uskonnolliselta identiteetiltään”, pääsiäissunnuntaina julkaistussa kirjeessä sanotaan.

Kirjeen mukaan Britannian kehitystä on muovannut monet esi-kristilliset, ei-kristilliset ja jälkikristilliset voimat. Maan nimittäminen kristityksi ”edistää vieraantumista ja jakaantumista yhteiskunnassamme”. Kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja on British Humanist Association -järjestön puheenjohtaja, professori Jim Al-Khalili. Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa kirjailijat Philip Pullmann ja Terry Pratchett.

Tukea pääministerille

Keskiviikkona 23. huhtikuuta kuusi professoria ja kaksi tohtoria puolustivat pääministeriä The Telegraph -lehden kirjeessä. He myönsivät, että Al-Khalili oli kumppaneineen oikeassa siinä, että brittiläinen yhteiskunta on moniarvoinen. Kuitenkin ”Britannia säilyy kristittynä maana tärkein tavoin, kuten pääministeri aivan oikein väitti.” Englannin kirkon edistämä kristillinen humanismi vaikuttaa edelleen vahvasti moniin lakeihin, laitoksiin ja julkisiin rituaaleihin, kirjeessä todetaan professori Nigel Biggarin johdolla.

Pääministeri sai tukea myös yllättävältä taholta, kun ateistiksi tunnustautuva varapääministeri Nick Clegg piti tällä viikolla pääsiäispuhetta. ”Minusta näyttää itsestään selvältä, että meidän alkuperämme, perinteemme, arkkitehtuurimme ja historiamme on kristinuskon läpitunkema.”

Clegg jatkoi: ”Noista mahtavista kristillisistä arvoista virtaa myös ihmeellinen suvaitsevaisuuden ja monimuotoisuuden perinne, toisten ihmisten ja toisten uskonsuuntausten kunnioittamisen perinne sekä kyky elää ja työskennellä läheisesti yhdessä.”

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie