Viheliäinen Venäjä ahdistaa Israelia – joko Gog on tulossa?

 

Venäjän toimet suhteessa Israeliin ovat viime aikoina jääneet Suomessa ja muualla lännessä Ukrainan hirvittävien tapahtumien varjoon. Julkisuutta ovat toki saaneet Venäjän ulkoministeri Lavrovin juutalaisia loukkaavat puheet, joissa hän väitti Hitlerillä olleen juutalaista verta ja väitti juutalaisista löytyvän pahimmat antisemiitit, mutta Venäjän viimeaikainen poliittinen painostus Israelia kohtaan on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Israelin valtion 74 vuotta sitten tapahtuneesta perustamisesta alkaen Venäjä on tavalla jos toisella pyrkinyt vaikuttamaan Lähi-idän tapahtumiin. Itsenäistymistä edeltäneessä YK:n jakoäänestyksessä 29.11.1947 Neuvostoliitto yllättäen kannatti juutalaisvaltion perustamista Palestiinan alueelle, ja toivoi saavansa Israelin perustajiin kuuluneilta venäläistaustaisilta poliitikoilta myötämielisyyttä omille tavoitteilleen. Näin ei kuitenkaan käynyt joten kosinnassaan pettynyt Moskova kääntyikin hyvin pian Israelin vastustajaksi ja sen keskeisten arabivihollisten, erityisesti Egyptin, poliittiseksi ja sotilaalliseksi tukijaksi.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Miljoona venäläistä Israelissa

Tällä hetkellä Israelissa asuu toista miljoonaa venäläistaustaista kansalaista, joista reilulla sadalla tuhannella on maiden kaksoiskansalaisuus, joka sitoo heidät hallinnollisesti myös Venäjään. Jewish Agencyn ylläpitämän virallisen tilaston mukaan Venäjällä asuu n. 150 000 juutalaista, joskin heidän todellinen määränsä lienee paljon suurempi, koska neuvostoaikana moni juutalainen häivytti oman etnisen taustansa tiedostaessaan olevansa ei-toivottuja kansalaisia synnyinmaassaan. Puuttuvien dokumenttien takia monille tuottaa edelleenkin vaikeuksia todistaa oma juutalaisuutensa ja saada muuttolupa Israeliin, vaikka he sitä haluaisivatkin.

Venäjän parlamentti eli duuma sääti vuonna 2009 lain, joka mahdollistaa maan asevoimien interventiot myös maan rajojen ulkopuolella, sikäli jos siellä asuvat venäläiset tarvitsevat tavalla tai toisella puolustajaa. Presidentti Putin pyysi duumalta tätä oikeutta tiistaina 22. helmikuuta 2022 ja vain kaksi päivää myöhemmin hän käynnisti ”sotilaallisen erikoisoperaation” Ukrainassa, jotta maa voitaisiin vapauttaa ”natseista ja narkkareista”, joista pahin ilmeisesti on maan juutalainen presidentti Volodymir Zeleskyi.

Näiden tapahtumien valossa Jerusalemissa tiedostetaan nyt entistä paremmin, mitä tuo duuman säätämä laki voisi käytännössä myös Israelin kohdalla tarkoittaa.

Karhu on asettunut naapuriin

Venäjä on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Israelin naapurimaassa Syyriassa vuodesta 2015 ja on sittemmin perustanut maahan useita tukikohtia, joista tärkeimmät sijaitsevat Latakian rannikkokaupungissa Välimeren pohjukassa, missä Venäjällä on sekä laivasto- että lentotukikohdat. Latakiaan on Israelin pohjoisrajalta matkaa reilut 300 kilometria. Lisäksi venäläisiä joukkoja on havaittu myös Syyrian puoleisilla Golanin kukkuloilla.

Juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Venäjän YK:n varasuurlähettiläs Dmitry Polyanskiy reagoi ilmeisenä vastavetona Israelin Ukrainalle osoittamaan tukeen, ettei se tunnusta Israelin oikeutta Golanin kukkuloihin.

Suomessa maaliskuussa vieraillut Israelin armeijan eversti evp. ja nykyinen kansanedustaja Nira Shpak totesi julkisessa puheessaan Venäjän käyttävän de facto valtaa Syyriassa. Shpak totesi myös Israelilla olevan ensisijainen huoli Venäjällä ja Ukrainassa asuvista juutalaisista, mikä pakottaa maan tasapainottelemaan Moskovan-suhteissaan.

Tätä akrobatiaa Israel onkin harrastanut. Kun Yhdysvallat helmikuussa keräsi sponsoreita YK:n turvallisuusneuvostossa esittämälleen Venäjän Ukrainan hyökkäyksen tuomitsevalle päätöslauselmalleen, Israel kieltäytyi allekirjoittamasta sitä, mikä on tulkittu Israelin reagoinniksi Venäjän Golan-kannanottoon. Israel sai kuitenkin osakseen laajaa kritiikkiä lähinnä Yhdysvalloista ja noin viikkoa myöhemmin se olikin jo kääntänyt kelkkansa ja äänesti YK:n yleiskokouksessa 3.3. Venäjän tuomitsemisen puolesta.

Israelin pääministeri Naftali Bennett lensi lauantaina – siis sapattina – 5.3. Moskovaan tapaamaan Putinia, mutta joutui palaamaan Jerusalemiin tyhjin käsin, ainakin liittyen Venäjän ja Ukrainan konfliktin sovitteluun. Mitä sitten mahdollisesti sovittiin  liittyen Venäjän ja Ukrainan juutalaisten asemaan, siitä ei ole uutisoitu. Huhtikuun alussa Israel myös äänesti YK:n yleiskokouksessa sen puolesta, että Venäjä erotettaisiin YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

Onko Venäjä kääntymässä Israelia vastaan?

Putin ei selvästikään ole ollut tyytyväinen Israelin toimintaan kansainvälisillä areenoilla, mistä esimerkkinä hänen henkilökohtaisesti pääministeri Bennettille huhtikuun puolessa välissä lähettämä kirje, jossa hän vaatii Israelia luovuttamaan Jerusalemissa sijaitsevan ortodoksisen kirkon hallintaoikeuden Venäjälle. Toukokuun alussa ulkoministeri Lavrov esitti nuo edellä mainitut Israelia ja juutalaista maailmaa suututtaneet kommenttinsa ja 4.5. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova esitti väitteen, että Israel tukee Ukrainassa Venäjää vastaan taistelevia natseja ja on lähettänyt palkkasotureita taistelemaan Venäjää vastaan.

Alleviivatakseen Israelia vastaista kantaansa, Venäjän ulkoministeriön johto otti 4.5. vastaan terroristijärjestö Hamasin johtoa Moskovassa. Hamasin delegaatiota johti sen ulkomaisen poliittisen toimiston apulaisjohtaja Mousa Abu Marzook ja Venäjän puolelta neuvotteluihin osallistui mm. presidentti Putinin Lähi-idän ja Afrikan erityislähettiläs, varaulkoministeri Mihail Bogdanov. Ennakkotietojen mukaan Hamasin delegaation oli tarkoitus tavata myös duuman ja parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston edustajia.

Uutistoimisto TASSin tiedotteen mukaan tapaamisessa käsiteltiin Jerusalemin ja palestiinalaisten tilannetta yleensä sekä Hamasin ja Venäjän välisiä suhteista. Edellisen kerran Hamasin johto vieraili Moskovassa joulukuussa 2021.

Ympäri maailmaa 5.5. levinneen uutisen mukaan presidentti Putin olisi puhelimessa pyytänyt pääministeri Bennettiltä anteeksi Lavrovin juutalaiskommentteja ja Bennett olisi hyväksynyt Putinin pahoittelut. Arvostetun Newsweek-lehden mukaan Kreml olisi kiistänyt anteeksipyynnön.

Iltasanomien haastatteleman Venäjä-asiantuntijan, emeritusprofessori Markku Kivinen mukaan Putinin toiminta oli näpäytys ulkoministeri Lavroville ja toisaalta pyrkimys parantaa suhteita Israeliin.

Ollaanko jo Gogin sodan kynnyksellä?

Venäjän hyökättyä Ukrainaan, verkkoon on ilmestynyt satoja kirjoituksia, joissa Venäjän toiminta liitetään Hesekielin kirjan 38. ja 39. lukujen ilmoittamaan Gogin sotaan. Jos teema ei ole sinulle tuttu, suosittelen lukemaan nuo luvut. Kuvaus Gogista ja hänen sotaan lähdöstään tulee pähkinänkuoressa esiin 38. luvun jakeissa 14-16:

14. ”Sen tähden, ihminen, julista Gogille: Näin sanoo Herra Jumala: Tuohon aikaan, kun minun kansani Israel elää turvallisin mielin, saat sinä kutsun. 15. Sinä lähdet kotimaastasi pohjoisen periltä, ja sinun kanssasi lähtee monia kansoja, ratsumiehiä kaikki, suuri joukko, suunnaton armeija. 16. Sinä hyökkäät minun kansaani Israelia vastaan ja peität pilven lailla koko maan. Tämä tapahtuu silloin kun aika on täysi, minä vien sinut silloin maatani vastaan, jotta kansat oppisivat tuntemaan minut. Siinä, mitä sinulle teen, Gog, minä osoitan pyhyyteni kaikkien kansojen nähden.

Tulevaisuuteen sijoittuvan Gogin sodan puolesta puhuu se, että Gog on yhdistetty Venäjään, koska sen kotimaa on ”pohjoisen perillä”. Toisaalta viittaukset siihen, että hyökkäys tapahtuisi silloin, kun Israel eläisi turvallisin mielin, ja Gogin mukana olisi monia kansoja ja suunnaton armeija, ei vastaa tämän hetken tilannetta.

Gogin sodasta puhuttaessa useimmiten kästellään ainoastaan Hesekielin 38. ja 39. lukuja ja monelta jää huomaamatta Ilmestyskirjan 20. luvun jakeissa 7-10 oleva ennustus:

7. Kun tuhat vuotta tulee täyteen, päästetään Saatana vankilastaan, 8. ja se lähtee liikkeelle, kiertää maan neljä kolkkaa ja johtaa kansat harhaan. Se eksyttää niin Gogin kuin Magogin ja kokoaa kansat sotaan, ja joukkoja on kuin meren rannalla hiekkaa. 9. Ne nousevat maan tasangolle ja saartavat pyhien leirin ja rakastetun kaupungin. Mutta taivaasta iskee tuli, ja se tuhoaa ne kaikki. 10. Saatana, noiden kansojen eksyttäjä, heitetään samaan rikinkatkuiseen, tuliseen järveen kuin peto ja väärä profeetta, ja siellä niitä kidutetaan yötä päivää, aina ja ikuisesti.

Itse ajattelen, ettei Israel tule nykyisessä ympäristössään elämään turvallisin mielin (Hes. 38:14) ennen tuhatvuotista valtakuntaa, joten voisiko olla niin, että Hesekielin ilmoitus Gogin sodasta toteutuu vasta Ilmestyskirjan ennustuksen mukaisesti eli molemmat luvut puhuvat samasta Gogin sodasta?

Tähän emme saa lopullista vastausta, ennen kuin nuo asiat tapahtuvat, mutta koska niin monet mm. profeetta Hesekielin ilmoittamat asiat Israelin kohdalla ovat jo toteutuneet (esim. Hes. 5), en vähääkään epäile ennustusta Gogin sodasta. Kyse on vain ajoituksesta.

Mielenkiintoinen Hesekielin Gogin sotaa edeltävään lukuun (37:14) liittyvä yksityiskohta löytyy Jerusalemin holokaustikeskuksen Yad Vashemin porttiin tehdystä kaiverruksesta: Minä panen teihin henkeni, niin että te heräätte eloon, ja vien teidät maahanne.

Tämä 2700 vuotta vanha ennustus toteutui 1948. Ja jae jatkuu: Silloin te tiedätte, että minä, Herra, teen sen minkä olen luvannut tehdä. Näin sanoo Herra.

Mitä seuraavaksi?

Israelin johtajien asema on tällä hetkellä hyvin vaikea, sillä he ymmärtävät, että Putin on valmis mihin tahansa julmuuksiin eikä mihinkään, mitä hän sanoo, voi enää luottaa. Israel on perustettu juutalaisvaltioksi ja sen oman turvallisuuden ohella maan johtoa huolestuttaa sekä Venäjän että Ukrainan juutalaisten tulevaisuus.

Venäjän ja Israelin välisen suhteen kriisiytyessä edelleen, näen seuraavat skenaariot mahdollisina:

  • Putin alkaa kiristää Israelin johtoa oman maansa ja mahdollisesti myös Ukrainan juutalaisten kohtalolla.
  • Putinin kasvava ja monipuolistuva tuki Gazaa hallitsevalle Hamasille ja Länsirantaa hallinnoivalle palestiinalaishallinnolle mahdollistaa entistä tehokkaammat terrori-iskut Israeliin.
  • Putin sallii sotilaallisen operaation, jonka puitteissa se antaa Syyrialle, Iranille ja Hisbollahille vapaat kädet iskeä Israeliin. Jos tähän liittyy vielä Hamas Gazan kaistaleelta, Israel olisi käytännössä kolmen rintaman sodassa.

Se, että Venäjän joukot iskisivät Israeliin, on mielestäni erittäin epätodennäköistä, koska USA:n sitoumus seistä Israelin rinnalla on edelleen – kaikkia viimeaikaisia USA:n presidenttejä lainatakseni – raudanluja (ironclad).

Tällä hetkellä meidän on sekä rukoiltava että tehtävä kaikki mahdollinen Venäjän rikollisen ja epäinhimillisen hyökkäyksen pysäyttämiseksi ja Ukrainan kansan auttamiseksi. Samoin meidän on rukoiltava rauhaa Jerusalemiin ja Israeliin, ja autettava Venäjän ja Ukrainan juutalaisia palaamaan esi-isiensä sydänmaille Siioniin. Myös oman isänmaamme turvallisuus on varmasti jokaisen suomalaisen kristityn rukouslistalla.

Herra Ukrainaa, Israelia ja Suomea varjelkoon!