Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Opetussuunnitelman luonnoksessa ”sukupuolen moninaisuus” – esikoislestadiolaiset ottivat kantaa

 

Opetushallituksen perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman luonnos ehdottaa terveystiedon oppiaineen sisältöjä valitessa muun muassa ”seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden” huomioimista. Esikoislestadiolaiset lähettivät suunnitelmaan oman lausuntonsa.

Opetushallitus on lähettänyt perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luonnoksista viralliset lausuntopyynnöt keskeisille sidosryhmille 19.9.2014.

Kristillisistä järjestöistä muun muassa Esikoislestadiolaiset ry on lähettänyt oman lausuntonsa suunnitelmasta opetushallitukselle.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Opetushallituksen luonnoksessa todetaan terveystiedon oppiaineen tavoitteiden kohdalla muun muassa seuraavaa:

– Sisältöjä valitessa otetaan huomioon kulttuurinen herkkyys, vammaisuus, pitkäaikaissairaudet, lapset ja vanhukset, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. (s. 145)

Esikoislestadiolaiset ottavat kantaa suunnitelman tähän kohtaan ja toteavat, ettei ”koulun tule myöskään sukupuolikäsitteessä loukata uskonnon ja omantunnon vapautta eikä keskittyä yhden totuuden opettamiseen ja yhden maailmakuvan luomiseen.”

– Lapsilla on oikeus uskoa niin kuin Raamattu sanoo, eikä heitä saa velvoittaa uskomaan opettajan tai oppikirjan käsitystä totuutena, vaaditaan esikoislestadiolaisten lausunnossa.

Esikoislestadiolaiset kantavat huolta myös siitä, että kristilliset arvot tulisi opetuksessa tuoda esille tasavertaisesti muiden katsomusten kanssa.

– Kristilliset arvot ovat kansamme vaiheissa olleet merkittävä tuki ja voimavara, ja sen vuoksi katsomme, että kristinuskon perusteiden opettamiselle tulee varata riittävät mahdollisuudet, lausunnossa todetaan.

Esikoislestadiolaisten mukaan kristillisesti ajattelevilla perheillä on arvoja, jotka ovat niille pyhiä ja jotka ovat keskeisiä myös lasten kasvatuksessa. He pitävät myös tärkeänä, että yhteiskunnan maallistuessa näitä arvoja voidaan pitää esillä.

Opetushallituksen perus- ja lisäopetuksen suunnitelman syksyn lausuntokierros alkoi 19.9. ja päättyi 15.10.

Opetussuunnitelman luonnokset opetushallituksen sivuilla.