Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Seurakuntalainen haluaa yksilöllistä palvelua

 

\”Kirkkoa katsotaan toisin silmin.\” Kuva: freeimages.com/jmoconnor

Kirkko toimii yhteisöllisesti, mutta seurakuntalainen haluaa yksilöllistä palvelua.

Evankelisluterilainen kirkko toteutti Suomen suurimman Jäsen 360° -asiakasryhmätutkimuksen, jolla tutkittiin suomalaisten arvoja ja asennetta suhteessa kirkkoon.

Tutkimuksesta käy ilmi, että seurakuntalainen kokee itsensä kirkolta palveluita ostavaksi asiakkaaksi. Kajaanissa maanantaina tutkimuksen pohjalta käydyssä keskustelussa selvisi, että kirkko sen sijaan lähestyy toimintaansa yhteisöllisen toimimisen kautta. Tutkimuksen mukaan jokaisella jäsenellä on oma elämäntilanteensa ja lähtökohtansa, josta käsin haluaa tulla kuulluksi ja palvelluksi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Ei voi sanoa, että kaikki suomalaiset toimivat tietyllä tavalla, mutta kyllä kaupungeissa esimerkiksi asiakaslähtökohta korostuu. Perinteisten kirkon jäsenten ja ammattilaisten on ehkä vaikea hyväksyä sitä, että kirkkoa katsotaan toisin silmin, kertoo jäsenyysasiantuntija Mikko Hormio Kotimaa Oy:stä Ylelle.

Muutos vie aikaa

Tutkimuksessa mukaan muotoutui neljä asiakasryhmää: irralliset, maltilliset, uskolliset ja avomieliset.

Suurin kasvava ryhmä on irralliset, joille kirkko on instituutiona merkityksetön. Uskollisiin lukeutuu miljoona suomalaista, joilla perinteiset toimintatavat, pysyvä usko ja kirkko ovat arvossaan. Maltillisia, kirkollisveronsa maksavia mutta kirkon toiminnasta pois jättäytyviä jäseniä on 700 000. Avomielisten ryhmä pitää tärkeänä hyvinvointia ja itsensä toteuttamista ja he ovat valmiita kuulemaan hengellisyyttä. Tähän ryhmään kuuluu 400 000 suomalaista. 

Tutkimuksen tulokset julkaistiin seurakuntien työkaluksi vuonna 2012, vuosi sen käynnistymisen jälkeen. Sitä käyttää jo moni evankelisluterilainen seurakunta tavalla tai toisella, ja palaute on ollut Hormion mukaan innostunutta.

– Ensimmäistä kertaa seurakuntien työntekijöillä on muutakin kuin oman arkikokemuksen kautta tullutta tietoa siitä, mitä kirkolta halutaan. Mutta seurakunnat ovat hitaita päätöksenteossaan, muutos vie aikaa ja on kova paikka, jos ja kun tulokset kertovat, että väestö ei ehkä haluakaan sitä mitä tähän mennessä on tehty.

Jäsen 360° -tutkimuksessa ei huomioitu nuoria tai yli 79-vuotiaita. 

 

Lähde: yle.fi