Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vuoden Kanttori 2024 on Jukka Hassinen Jyväskylän seurakunnasta

 

Jyväskylän seurakunnan kanttori Jukka Hassinen on valittu vuoden kanttoriksi 2024.

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2024 Jyväskylän seurakunnan kanttorin Jukka Hassisen. Hassinen vastaanotti palkintonsa Kirkon juhlilla Tampereella 18.5.2024.

”Kanttori Jukka Hassinen on tehnyt merkittävän työuran isossa seurakunnassa. Jyväskylän seurakunnan JUKOlaisena luottamusmiehenä Hassinen on toiminut yli 20 vuotta, josta pääluottamusmiehenä noin 10 vuotta rakentaen yhdessä työnantajaosapuolen kanssa paikallista moduulityöaika-virkaehtosopimusta, jonka tarkoituksena on lisätä työhyvinvointia ja helpottaa herkästi rannattomalta tuntuvan seurakuntatyön rajaamista. Keski-Suomen kanttoriurkuriyhdistyksen toiminnassa hän on ollut mukana vuosituhannen vaihteesta toimien usean vuoden ajan yhdistyksen puheenjohtajana”, valinnan perusteluissa todetaan.

”Lisäksi hän on pyrkinyt edistämään työssäjaksamista. Huolimatta aktiivisesta alaosasto- ja luottamusmiestoiminnasta Hassinen on silti pystynyt pitämään yllä muusikon taitojaan ja on taidokas urkuri ja seurakuntansa johtava kanttori. Hassinen on kehittänyt Jyväskylän musiikkiharrastusmahdollisuuksia ja tuonut musiikkia osaksi kaikkien elämää, tehnyt paljon työtä liiton hyväksi ja kehittänyt työssäjaksamisen mahdollisuuksia seurakunnassaan”, perusteluissa kiitellään.

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Musiikin maisteri, kanttori Jukka Hassinen on syntynyt Rääkkylässä vuonna 1966. Hän valmistui kanttoriksi (MuM) Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelmasta Helsingistä vuonna 1994. Urkujensoiton A-tutkinnon hän suoritti erinomaisin arvosanoin vuonna 1998 Markku Hietaharjun johdolla. Hassinen on opiskellut myös teologiaa.

Hassinen on toiminut Helsingin seurakuntayhtymässä kanttorina vuosina 1992-1999. Syksystä 1999 lähtien Hassinen on toiminut kanttorina Jyväskylän seurakunnassa (1999–2009 Jyväskylän kaupunkiseurakunta) ja vuodesta 2012 seurakunnan pääkirkon, Taulumäen kirkon, A-kanttorin virassa. Vuosina 2012–2018 tehtävään sisältyi kanttorin työn lisäksi vastuu kokoseurakunnallisesta musiikkitoiminnan kehittämisestä ja koordinoimisesta. Hassisella on myös ollut monia muita tehtäviä, hän on esimerkiksi toiminut Lapuan hiippakuntakanttorina, jonka tehtäviin on kuulunut kanttorien jatko- ja täydennyskoulutuksen kehittäminen. Hassinen on ollut myös merkittävä henkilö Jyväskylän lauluharrastuksen kehittämisessä.

Seurakuntavirkansa ohessa Hassinen toimi Lapuan hiippakuntakanttorina 2001-2006 kehittäen mm. kanttorien jatko- ja täydennyskoulutusta ja järjestäen osaltaan Seinäjoen Kanttoripäiviä. Jyväskylän suuren seurakunnan kanttorina hän on ollut järjestämässä lukuisia valtakunnallisia tapahtumia, Kirkon musiikkijuhlia, Lähetysjuhlia ja Kirkkopäiviä.

Hassinen toimii yhdessä kollegoidensa kanssa Jyväskylän seurakunnan vuosittaisten kahden konserttisarjan, Jyväskylän Pääsiäisen ja Kesäkonsertit -sarjojen taiteellisena johtajana ja koordinoi vuosittain Taulumäen kirkossa järjestettäviä yli 50 musiikkitilaisuutta esiintyen välillä myös urkurina omin konsertein ja kamarimusiikkitehtävissä sekä kuorojen ja muusikoiden säestäjänä.

Hassinen näkee tärkeänä, että seurakunnan musiikkityöntekijöillä on erilaista osaamista. Hän on pyrkinyt myötävaikuttamaan erilaisista musiikillisista taustoista tulevien hakeutumiseen kanttorikoulutukseen ja seurakunnan musiikkityöhön. Samoin hän on tukenut seurakunnan musiikkileikkikoulutoiminnan vahvistumista ja elinvoimaisuutta. Jukka Hassinen kokee saavansa tehdä itselleen mieluista työtä. Hän nauttii erityisesti jumalanpalveluksessa musisoimisesta ja siitä, kuinka Jumalan armon avaruus puhuttelee musiikin välityksellä.

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli myönsi Jukka Hassiselle director musices -arvonimen vuonna 2006.

Tunnustuksena ansioistaan Jukka Hassiselle luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä sekä liiton rahalahja.