Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Rakoileeko rakkaus? Suhdeklinikka auttaa.

 

Suhdeklinikka on osa kirkon tarjoamaa ainutlaatuista parisuhdeneuvontaa

Pari vuotta toiminnassa ollut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tuottama Suhdeklinikka –sivusto tarjoaa ammattiapua parisuhteen ongelmiin.

Suhdeklinikka sai alkunsa vuonna 2009 osana Hengellinen elämä -verkkoprojektia, johon osallistui pappeja, perheneuvojia ja muita kirkon työntekijöitä. Projekti toteutettiin yhteistyössä city.fi -sivuston kanssa, jossa myös nykyinen Suhdeklinikka pyörii varsinaisen verkkoprojektin jo loputtua vuoden 2012 lopussa.

”Suhdeklinikan tarkoitus on tavoittaa nuoria aikuisia, joita harvoin tavoitetaan kirkon perinteisillä keinoilla”, kertoo perheneuvoja Paula Ruotsalainen, joka on yksi Suhdeklinikan alkuperäisjäsenistä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Anonyymiä auttamista

Suhdeklinikan sivuilla parisuhteeseensa apua kaipaavat esittävät kysymyksensä anonyymisti ja kysymyksiin vastaavat perheneuvojat esiintyvät pelkällä etunimellään. Usein apua kaipaavien vuodatukset ovat pitkiä ja yksityiskohtaisia, joskus vain parin lauseen mittaisia.

”Omat rajoitteensa sivustolle asettaa se, että lisäkysymyksiä on mahdotonta esittää. Usein perheneuvojat toteavatkin kasvokkain keskustelun olevan tarpeen ja opastavat kysyjiä eteenpäin esimerkiksi kirkon perheasiain neuvottelukeskukseen.”

Verkossa toimivalla Suhdeklinikalla on kuitenkin paikkansa parisuhteiden helpottamisväylänä.

”Joskus ihmiset kokevat hankalana tulla puhumaan parisuhteestaan perheneuvojan kanssa kasvokkain. Netissä kysymysten esittämisen kynnys on paljon matalampi. Toisaalta osa ihmisistä ei myöskään yksinkertaisesti pääse tulemaan neuvontaan pitkän välimatkan, elämäntilanteen tai vaikkapa liikkumisrajoitteen takia”, Ruotsalainen jatkaa.

Ainutlaatuista apua

Suhdeklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvonnan tuottama palvelu. Kirkon tarjoama perheneuvonta on Suomessa harvinainen herkku, jota muut tahot eivät tarjoa ainakaan samassa mittakaavassa.

”Kunnilla on paikkakunnasta riippuen tarjolla perheneuvolapalveluita, jotka kuitenkin usein keskittyvät lähinnä lasten ongelmiin. Myös muun muassa Helsingin kaupungilla on käytössä pariterapiayksikkö, jonka tarjoama apu on valitettavasti tarpeeseen nähden hyvin rajallista, eikä sekään erityisesti painota parisuhdetyötä.”

Ympäri Suomen toimii tietenkin paljon yksityisiä terapiaa tarjoavia tahoja, jotka kuitenkin kalleutensa takia ovat osalta käyttäjäkunnasta poissuljettuja vaihtoehtoja. Kirkon perheneuvonta puolestaan on ilmaista.

Kirkon arvot palvelussa näkyvät tavasta, jolla ihmisiä kohdellaan.

”Kysyjät kohdataan samalla tavalla kuin vastaanotolle tulevat asiakkaat – kunnioituksella ja tarjoamalla heille perheneuvojien ammattimainen asiantuntijuus. Hengellisistä asioista puhutaan, jos asiakas itse nostaa ne esille, jolloin kirkon työntekijänä niistä ollaan tietenkin valmiita puhumaan”, Ruotsalainen toteaa.