Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kuinka rakastua puolisoonsa uudelleen? – ”On yhä runsaasti liittoja, jotka ovat eheytyneet vakavienkin kriisien jälkeen”

 

Rakastumisen tunne voi tulla ja mennä, mutta rakastamisen taitoa voi vahvistaa. (Shutterstock) 

Aina avioliitto ei ole pelkkää auvoa. Mitä tehdä, jos toinen tympii? 

Älä hätäänny. On ihan normaalia, että pitkään parisuhteeseen tulee monenlaisia vaiheita. Koko elämä ei voi olla pelkkää rakkaudenhuumaa, tunteiden ilotulitusta ja ruusunpunaisia päiviä. Välillä kipinä on poissa ja rakkaus koetuksella – mutta juuri koetus kasvattaa kestävyyttä, ja kestävyys johtaa täydelliseen tulokseen.1 Pitkäkin parisuhdekriisi voi olla selätettävissä. 

Pysähdy puntaroimaan. Ihmismielellä on valitettavasti taipumus tehdä yksioikoisia johtopäätöksiä: ”Koska nyt tuntuu tältä, olen mennyt väärän ihmisen kanssa naimisiin.” Mutta ennen kuin kaataa kaiken kyllästymisensä puolisonsa niskaan, kannattaa pysähtyä pohtimaan, johtuuko asia sittenkään hänestä. Ehkä kyseessä onkin työstressin, ikäkriisin, uupumuksen, univajeen tai elämänvaiheen aiheuttama apeus? 

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

 

Liekin voi elvyttää pienilläkin teoilla. 

 

Luota lumipalloefektiin. Usein avioerotilanteissa sanotaan, että puolisot kasvoivat erilleen. Henkinen vieraantuminen saattaa johtua siitä, että läheisyys, hellyys ja keskustelu vähentyvät. Hyvä uutinen on, että liekin voi elvyttää joskus hyvinkin pienillä teoilla. Arkinen yhdessäolo ja toisen huomioiminen voi saada enemmän hyvää aikaan kuin elämysloma tai kynttiläillallinen. Pieni myönteinen teko johtaa toiseen, kunnes lumipallon vyöryä ei enää voi pysäyttää. 

Lisää tunnetta, tahtoa ja taitoa. Rakkaus on päätös hyväksyä toinen vikoineen päivineen. Pitkässä liitossa rakkaus on yhteistyötä, luottamusta, kumppanuutta ja läheisyyttä. 

Rakastuminen on eri asia kuin rakastaminen. Papin edessä luvataan tahtoa, mutta jos elämä on pelkkää hampaat irvessä puurtamista, se käy väistämättä raskaaksi. Siksi tarvitaan myös tunteita ja taitoa. Onneksi näitä kaikki voi vahvistaa. 

Tunne ei tarkoita pelkkää fyysistä vetovoimaa vaan esimerkiksi kykyä arvostaa toista ja kokea myötätuntoa. Tahto puolestaan on halua ymmärtää ja tukea toista, halua jakaa hänen kanssaan sydäntään ja aikaansa sekä tuottaa hänelle nautintoa ja tehdä kaikkensa suhteen eteen. 

Taitoihin puolestaan sisältyy muun muassa kykyä ilmaista tunteitaan ja toiveitaan, taito osoittaa hellyyttä, kuunnella aidosti, ratkaista ristiriitoja, kykyä pyytää ja antaa anteeksi, taito joustaa sekä taito nauttia elämän iloista yhdessä. 

Ole taistelija. Me kaikki tiedämme, että rakastaminen on vaikeaa. Sitoutuneessa, onnellisessa ja elinikäisessä avioliitossa oleminen voi tuntua melkein mahdottomalta, koska sillä on vastustaja, joka haluaa varastaa, tappaa ja tuhota.2 Itse Jeesus muistutti, että monien rakkaus kylmenee.3 Silti hän on luvannut antaa meille yltäkylläisen elämän2 ja varjella sydämemme ja ajatuksemme niin, että pysymme Kristuksessa Jeesuksessa.4 

Ortodoksisessa traditiossa perinteisesti ajatellaan, että ihmisellä on kaksi vaihtoehtoa: mennä luostariin kilvoittelemaan munkiksi tai nunnaksi, tai mennä avioliittoon – se on saman luokan kilvoittelua. Mutta kultakin koetellaan tulessa.5 Kestämme kaiken hänen avullaan, joka antaa meille voimaa.6 

Häädä ytimennävertäjät. Suomen mäntymetsissä elää kovakuoriaisten lahkoon kuuluvia tuhohyönteisiä, ytimennävertäjiä. Ne tunkeutuvat männynversojen ytimiin aiheuttaen kasvutappioita. Myös Raamatussa puhutaan tuholaisista, kuten kalvajasirkoista7 ja ketunpojista, jotka tuhoavat viinitarhat.8 Helposti avioliittoonkin tunkeutuu tuhoavia asioita ja kiusauksia. 

Mutta vaikka itse David Hasselhoff ilmaantuisi päiväuniin, on sen tilalle sitkeästi vaihdettava oman puolison pärstä. On harhaa, että ruoho olisi vihreämpää aidan toisella puolella. Ei ole väliä, kuinka monta kertaa käärme vaihtaa nahkansa; se on silti käärme. 

Hae apua. Ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin. Monet seurakunnat ja järjestöt tarjoavat tukea ja keskusteluapua. Myös avioliittoleireiltä ja -kirjoista voi löytää uutta kipinää. 

Älä luovu toivosta. Me olemme inhimillisiä ihmisiä, joilla on erimielisyyksiä ja ongelmia, mutta kristittyinä emme ole niiden keskellä koskaan yksin. Ei kukaan, joka luottaa Jumalaan, jää vaille apua.9 Vaikka olosuhteet näyttäisivät miltä tahansa ja avioerotilastot huutaisivat räikeitä lukujaan, on yhä runsaasti myös niitä liittoja, jotka ovat eheytyneet vakavienkin kriisien jälkeen. Niin kauan kuin ihminen elää, hänellä on toivoa.10 

 

Kirjoittajalta ovat ilmestyneet avioliittokirjat Rakkaus on väkevämpi – Tositarinoita avioliitosta, aviokriisistä ja avioerosta (Jakonen & Lehtinen, Aikamedia 2017) ja Onko meillä huominen (Aikamedia 2019, äänikirjana 2021). 

 

Viitteet: 1) Jaak. 1:2–4. 2) Joh. 10:10. 3) Matt. 24:12. 4) Fil. 4:7. 5) 1. Piet. 1:7. 6) Fil. 4:13. 7) Joel 2:25. 8) Laul. l. 2:15. 9) Ps. 25:3. 10) Saarn. 9:4