Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kirkon Arvoillassa keskusteltiin kehitysavusta ja sananvapaudesta

 

Arvoillassa puoluejohtajat esittivät omia näkemyksiään muunmuassa uskonnonvapaudesta.

Puoluejohtajat kokoontuivat torstaina 26.2. Helsingin tuomiokirkon kryptaan keskustelemaan päätökseentekoon vaikuttavista arvoistaan. Illan aikana keskusteltiin muunmuassa valtion vastuusta kansalaisten hyvinvoinnista, kehitysyhteistyön tärkeydestä sekä sanan- ja uskonnonvapauteen liittyvistä kysymyksistä.

Kenellä on vastuu?

Poliitikot olivat yksimielisiä siitä, että valtion tulee pitää huolta kansalaisistaan. Antti Rinne (sdp), Alexander Stubb (kok.) Paavo Arhinmäki (vas.) sekä Carl Haglund (rkp) olivat samaa mieltä siitä, että valtio takaa peruspalvelut ja terveydenhuollon, mutta jokaisen tulee pitää itse huolta itsestään. Valtio puuttuu peliin vasta viimeisessä hädässä.

Annika Saarikko (kesk.) korosti lähimmäisten vastuuta toisistaan ja Päivi Räsänen (kd) painotti onnellisuuden nousevan perheestä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Onnellisuus ja hyvinvointi syntyvät suhteessa läheisiin ja perheessä. Jos perhe ei selviydy, yhteiskunnalle tulee kallis lasku, Räsänen kommentoi.

 

Kirkko on kehitysyhteistyön pioneeri

Kysymys kehitysyhteistyöstä sai monet nöyriksi. Kaikki Jussi Niinistöä (ps) lukuunottamatta myönsivät olevansa pettyneitä Suomen saavuttamatta jääneisiin kehitysyhteistyötavoitteisiin.
Vaikka tavoitteita ei saavutettu, kehitysyhteistyön merkitys tunnustettiin tärkeäksi, ja etenkin kirkon sekä lähetysjärjestöjen merkitystä painotettiin.

– Kirkkohan on varsinainen kehitysyhteistyön pioneeri ja juuri siinä kirkko on mielestäni tehnyt erinomaista työtä, Saarikka kehui.

Kysymykseen pakolaiskiintiön kasvattamisesta vain Jussi Niinistö vastasi kieltävästi, ja muut puolsivat sen kasvattamista.

 

Sanan- vai uskonnonvapaus?

Viimeaikoina Pariisissa sattuneet Charlie Hebdoon kohdistuneet terrori-iskut herättivät keskustelua siitä, pitääkö sananvapautta vaalia uskonnonvapauden kustannuksella.

– Sanan- ja uskonnonvapaus ovat veljiä keskenään, ja kun meillä on laajat vapaudet, meidän tulee vahvistaa ihmisten välistä kunnioitusta ja torjua rasismia, Ville Niinistö valotti kantaansa.

Myös Räsänen ja Stubb allekirjoittivat Ville Niinistön puheenvuoron. Stubb kertoi olleensa mukana Charlie Hebdo -mielenosoituksessa, mutta painotti sananvapauteen liittyvää vastuuta.

– Kyllä, mennään sananvapaus edellä, mutta kyllä myös arvokkaalle ja muita kunnioittavalle käytökselle, Stubb kertasi puheenvuoronsa lopuksi.

 

Saako uskonto näkyä?

Arhinmäen mukaan uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia, eikä sitä pitäisi sekoittaa politiikkaan. Kouluihin Arhinmäki haluaisi uskonnonopetuksen sijaan elämänkatsomustiedon opetusta.

Muut puoluejohtajat olivat sitä mieltä, ettei uskontoa pidä piilottaa mutta että valinta uskonnon harjoittamisesta pitää olla. Arhinmäen tavoin Rinnekin haluaisi pitää politiikan ja uskonnon erillään, mutta piti kuitenkin uskonnollisia arvoja tärkeinä politiikassa.

 

Koko keskustelun voi katsoa täältä.