Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Patikointi antaa erilaisia näköaloja Raamatun maahan

 

Heikki Vartiaisesta on tullut Israelin patikkaretkillä erämaan ystävä. Kuva: Heikki Vartiainen

Patikointi on aina ollut Israelissa kansallinen harrastus. Viime vuosina myös yhä useammat turistit ovat löytäneet sen viehätyksen.

Asiantuntijoiden mukaan Israelissa on ehkä maailman parhaat patikkareitit. Niiden keskuksena toimii noin tuhat kilometriä pitkä Israel-polku (engl. Israel National Trail, lyhenne INT; hepr. Shivil Israel).

Nykyisin tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa tulee vuosittain patikoimaan INT-polulle. Polulla saattaa kohdata esimerkiksi koululaisryhmiä, nuoria, hääpareja ja eläkeläisiä. Moni suorittaa Israel National Trail -vaelluksen myös armeijasta pääsyn jälkeen tai bar mitzva -vaelluksen yhdessä vanhempien kanssa.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Kuopiolainen Heikki Vartiainen on tehnyt vuodesta 2008 lähtien lukuisia patikkaretkiä Israeliin ja löytänyt niiden kautta aivan uusia ulottuvuuksia maahan.

Normaalikuntoinen pärjää

Ensimmäisen kerran Vartiaisen organisoimalle patikkamatkalle lähdettiin vuonna 2013. Kahden viikon reissuja on tehty kaksi kertaa vuodessa, ja tavoitteena on kulkea koko Israel-polku läpi kymmenen viikon aikana. Vaellus jaksottuu yhteensä viiteen kahden viikon matkaan.

– Jokaisella kerralla olemme vaeltaneet noin 170–240 kilometrin reitin Israel-polkua eteenpäin. Päiväkohtaiset patikointiosuudet ovat olleet noin 15–28 kilometriä. Lisäksi meillä on ollut kevyempi ja vaativampi reittiosuus valittavana oman kunnon mukaan. Normaalikuntoinen ja säännöllistä kävelyliikuntaa harrastava pärjää kyllä vaelluksella mukavasti, Vartiainen kertoo.

– Tällaisilla retkillä patikoijat saavat monenlaista uutta tietoa ja kokemusta Israelista, ja koko maahan avautuu aivan erilainen näkökulma, Vartiainen sanoo.

Reppumatkailijoille uusia kokemuksia

Heikki Vartiainen kertoo, että satojen kilometrien Israelin-vaelluksilla hänestä on tullut erämaan ystävä.

– Negevin autiomaa on kaikkein puhuttelevin paikka. Suomalaisille tuttu käsite ”Lapin hulluus” voisi hyvin olla hepreaksi ”Negevin hulluutta”. Kun talloo siellä niitä samoja seutuja, joiden läpi Mooses kuljetti kansaa 40 vuotta, oppii ymmärtämään myös sen, mikä merkitys on vedellä.

– Rohkaisen tutustumaan patikointimahdollisuuksiin Israelissa. Toivoisin, että erityisesti nuoret innostuisivat tällaisen reppumatkailuun ja kokisivat uudella tavalla Raamatun maan elämää.