Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Vuoden isä: ”Meillä pyydetään paljon anteeksi”

 

Vuoden isä

– Kristillisyytemme ei ole sitä, että pönötetään sunnuntaisin hienommissa vaatteissa ja muuten eletään miten sattuu. Vaan meillä pyydetään arjessa paljon anteeksi ja annetaan anteeksi. Olemme pyrkineet tekemään arkielon sellaiseksi, että lapset ymmärtävät, mitä ovat kristilliset arvot: toisen kunnioittaminen ja miten voimme elämässämme luottaa Jumalaan, Markus Forsell, yksi kolmesta Vuoden isä -palkituista sanoo.

Markus Forsell on työskennellyt valtakunnallisessa Isänä työelämä -hankkeessa projektipäällikkönä. Projektissa on jaettu tietoa isien perhevapaaoikeuksista, isä-lapsi-suhteen merkityksestä ja työpaikkojen isäystävällisten käytäntöjen lisäämisestä.

Projektissa on pyritty tavoittamaan muun muassa varusmiehiä ja miesvaltaisia työpaikkoja. Yhteistyötahoja ovat muun muassa Metalliliitto ja Ekonomiliitto.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Yllätyin positiivisesti siitä, että esimerkiksi Metalliliiton alaisissa työpaikoissa isyydestä puhutaan tosi paljon. Myös niin sanotuilla äijätyöpaikoilla kestopuheenaiheena on lasten jaksaminen. Jos joku on tulossa isäksi, häntä vähän kiusoitellaan ja kannustetaan, Markus Forsell kertoo.

Hänen mukaansa perhevapaiden käyttö on metallialan firmoissa lisääntymässä. Työehtosopimukseen on lisätty vuoden alussa kaksi viikkoa palkallista isyysvapaata.

– On se aika hienoa, kun voimannostajan kokoinen mies puhuu tippa linssissä omasta lapsestaan ja ajasta, jota hän on viettänyt tämän kanssa kotona. Ja kertoo, kuinka työpaikalla on mahdollista tehdä lapsiystävällisiä työvuoroja, kun kotona on pieni lapsi ja myös puoliso käy töissä.

– Kuulin toisenkin suuntaisia tarinoita. Työntekijät kertoivat, että työnantaja on uhkaillut irtisanomisella, jos meinaa jäädä kuudeksi viikoksi isäkuukaudelle.

Aikaa jokaiselle lapselle erikseen

Markus Forsellilla on itsellään 5- ja 3-vuotiaat lapset sekä 8-kuukautinen vauva. Hän on ollut isyysvapaalla, isäkuukaudella ja vanhempainvapaalla kaikkien kolmen lapsensa kanssa sekä vuoden kotona kahden vanhimman lapsensa kanssa.

– Olen pyrkinyt järjestämään aikaa myös jokaisen lapsen kanssa erikseen. Että jokainen saisi hetken aikaa olla vanhemman kanssa ilman, että täytyy odottaa jonon jatkona.

Markus ja Jenny Forsellille oli alusta alkaen selvää, että he haluavat välittää lapsilleen kristillistä perinnettä. Iltarukouksen ja -laulun lisäksi perheellä on tapana käydä sunnuntaisin Lahden Joutjärven seurakunnan ja Päijät-Hämeen Kansanlähetyksen järjestämässä Kohtaamispaikka-illassa. He ovat osallistuneet myös Kohtaamispaikka-leireille, ja lapset ovat viihtyneet niissä.

– Kristillisyytemme ei ole sitä, että pönötetään sunnuntaisin hienommissa vaatteissa ja muuten eletään miten sattuu. Vaan meillä pyydetään arjessa paljon anteeksi ja annetaan anteeksi. Me vanhemmatkin olemme yrittäneet opetella sitä, että jos toilailemme lapsillemme, mekin pyydämme lapsilta anteeksi. Olemme pyrkineet tekemään arkielon sellaiseksi, että lapset ymmärtävät, mitä ovat kristilliset arvot: toisen kunnioittaminen ja miten voimme elämässämme luottaa Jumalaan, Markus Forsell sanoo.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie