Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Tutkija: Putinin puhe Ukrainalle kuin tsaarin puhe Suomelle

 

Vladimir Putin puhuu tutkijan mukaan kuin tsaari. KUVA: Wikipedia

KUUNTELE KLIPPI. FM Anneli Portmanin ”From Might to Mandate – Values in rulers” -tutkimus on huomioitu poikkeuksellisen laajasti eri puolilla maailmaa. Väitöstutkimus uutisoitiin jopa Intian ja Australian mediassa.

Kohu nousi, kun tutkija huomasi, että Vladimir Putin ja tsaari Aleksanteri I käyttivät puheissaan samanlaisia painotuksia ja perusteluja. Ensimmäisenä tuloksista kertoi Yle Uutiset.

Anneli Portman on tutkinut Suomea hallinneiden tsaarien ja presidenttien puheita vuosilta 1809-2000. Aikajänteelle ajoittuu merkittäviä muutoksia. 

– 1809 Suomesta tuli autonominen osa Venäjän imperiumia. Vuonna 2000 presidentin valtaoikeuksia muutettiin niin paljon, että presidentin asema muuttui ratkaisevasti toisenlaiseksi. Tuolla välillä puheet olivat keskenään vertailukelpoisia.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Suomen presidenttien puheista tutkija nostaa yhdistäviä arvoja: Meidän on puhallettava yhteen hiileen, panostettava taloudellisen hyvinvoinnin kasvattamiseen, koulutukseen, yhtenäisyyteen, turvallisuuteen ja huolehdittava lähimmäisestä. Suurin yllätys tutkijalle olivat presidenttien ja tsaarien puheiden yhteiset korostukset.

– Puheista näkee, että valtion johtajan rooli on yhteyden ja ykseyden ylläpitäjä. Kaikissa kautta linja korostuu sellainen me-henki.

Tutkija Anneli Portmanin mielestä entisten Suomen presidenttien puheet sopisivat nykyisiin kriiseihin hyvin. Tutkijaa kuitenkin hämmästyttää, että koulutuksesta oltaisiin nyt valmiita leikkaamaan varoja, vaikka aiemmissa kriiseissä juuri koulutukseen satsaaminen on aina ollut tie ulos. Koulutuksen lisäksi puheissa korostuu työn arvo – erityisesti se millä toimilla voidaan tukea työllistymistä.

– Entisten presidenttien puheissa on tärkeää, että kansakunta tavoittelee jotain muutakin kuin sellaista, mitä voi mitata rahasta. Tähän kuuluvat sivistys ja koulutus, mutta hengellisyyskin. Yhteiskunnallista henkisyyttä ja hengellisyyttä korostetaan siinä, miksi pitäisi jaksaa katsoa tulevaisuuteen. Siihen ei pelkkä raha riitä. 

FM Anneli Portman analysoi puheita arvotutkijana ja sosiaalisen identiteetin muodostuksen kannalta. Väitöstutkimus ”From Might to Mandate – Values in rulers” tarkastetaan 11.4. kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Tutkija Anneli Portmanin haastattelun kuulet Radio Deissä kahdessa osassa, tiistaina 8.4. klo 10.30 ja keskiviikkona 9.4 klo 10.30.

Kuuntele, mitä yhteistä on Vladimir Putinin ja Aleksanteri I:n puheissa [toimittaja Kirsi Rostamo]:

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)