Tapani Ruokanen: Usko ja toiminta tasapainoon

 

– Kirkon viesti on lopulta yksinkertainen

– Kirkon valta on ensisijaisesti sanomisen valtaa, päätoimittaja Tapani Ruokanen painottaa.

– En olisi niinkään huolissani luutuneesta organisaatiosta, joka vaatii kovasti uudistamista, vaan siitä onko kirkolla sanottavaa ihmisille. Sana ja sanominen on olennaista, ei yhteiskunnallisten asemien ylläpitäminen.

Tapani Ruokanen näkee kirkon tehtäväksi kirkastaa uskon ydintä, Kristusta. Sen jälkeen jäsenet ovat vapaita tekemään esimerkiksi eettisiä päätöksiä itse. Kirkko ei enää pysty ylhäältä komentamaan, mikä on oikein ja väärin. 

Hänen ajatteluunsa vaikuttivat nuorena erityisesti juttukeikat kehitysmaissa, sotareportterina ja Etelä-Afrikassa. Äiti Teresan ja paavi Johannes Paavali II:n tapaaminen olivat tärkeitä kokemuksia.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

– Opin, että Jumala kutsuu meitä työtovereikseen tähän maailmaan. Spiritualiteetti on tarpeen, jotta syntyy voimaa maailman muuttamiseen. Pyhä Henki sytyttää tahtomisen ja tekemisen.

– Kristityillä on kiusaus käpertyä hengelliseen todellisuuteen mittailemaan uskon määrää. Tai sitten uskoa häpeillään ja keskitytään vain yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Uskon ja toiminnan on oltava tasapainossa.

Lue koko haastattelu tämän viikon Sanasta