Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Seurakunnat lisäävät apuaan yksinhuoltajille

 

LapsiArkki-hankkeen projektipäällikkönä työskentelee Päivi Malmivaara. Kuva: Aarne Ormio, Kirkon tiedotuskeskus

Seurakunnat ympäri Suomen ovat alkaneet kehittää palveluitaan yksinhuoltajille LapsiArkki-hankkeessa. Imatralla tarjotaan jo kerran viikossa lastenhoitoapua. Kuhmossa pääsee lisäksi vertaistukitapaamisiin.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on käynnistänyt kaksivuotisen LapsiArkki-hankkeen, joka on osa sen diakonia-, kasvatus- ja perhetyötä.

Piloteiksi pääsivät kaikki halukkaat, 25 seurakuntaa 7:stä eri hiippakunnasta.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Projektipäällikkö Päivi Malmivaara kertoo, että LapsiArkki kehittää seurakunnissa uutta toimintamallia yksinhuoltajien arjen tukemiseksi ja perheiden ulkopuolisuuden ehkäisemiseksi.

– Hankkeen alkuvaiheessa pilottiseurakunnat ovat keränneet omilta alueiltaan toiveita ja tarpeita. Yhteenveto on paraikaa menossa. Nyt on jo nähtävissä, että eniten yksinhuoltajat toivovat LapsiArkista lastenhoitoapua ja vertaistukea.

Toimintaa on jo ehditty aloittaa mm. Imatralla ja Kuhmossa.

Imatralla seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset tarjoavat yksinhuoltajaperheille lastenhoitoa keskiviikkoisin kello 17-19.

Kuhmossa lastenhoitoa ovat järjestäneet seurakunta ja kaupunki yhdessä. Samaan aikaan vanhempi on voinut jäädä eri tilassa järjestettyyn vertaistapaamiseen, josta on kantanut vastuun kaupungin perhetyöntekijä.

Malmivaara kertoo, että kehitteillä olevien toimintamallien kärkenä on yksinhuoltajien oma vapaahetki. Kun vanhempi saa hetken hengähtää, hän itse jaksaa paremmin. Sitä kautta lapset ja koko perhe voivat paremmin.

– Käytännössä LapsiArkki tarkoittaa sitä, että tarvittava väliaikainen lastenhoito järjestetään yhteistyössä seurakunnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Myös vanhempi saa tukea omaan jaksamiseensa, neuvoja ja ohjausta sekä vertaistukea muilta vanhemmilta.

Hanketta rahoittaa Me-säätiö. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi Väestöliitto ja Nuori Kirkko ry.

Tavoite on, että LapsiArkista tulee osa seurakuntien normaalia päivätoimintaa, joka kuitenkin muovautuu omannäköiseksi jokaisessa seurakunnassa.

Suomessa on lähes 120 000 yhden vanhemman lapsiperhettä.

LapsiArkin pilotteja ovat Vantaankosken seurakunta, Tikkurilan seurakunta, Kuhmon seurakunta, Vihdin seurakunta, Kallion seurakunta, Vartiokylän seurakunta, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Pitäjänmäen seurakunta, Imatran seurakunta, Kauhajoen seurakunta, Salpausselän seurakunta, Kirkkonummen suomalainen seurakunta, Lempäälän seurakunta, Järvenpään seurakunta, Pieksämäen seurakunta, Punkalaitumen seurakunta, Varkauden seurakunta, Turun Henrikinseurakunta ja Raision seurakunta.

Yhteishankkeissa ovat mukana Akaan, Sääksmäen ja Urjalan seurakunta sekä Kuopion seurakuntayhtymä, Alavan ja Männistön seurakunta.