Nuttuprojekti vei valtavasti vauvanvaatteita Etiopiaan

 

Nuttuja sateenkaaren väreissä. Kuva: Pirkko Tuppurainen.

Suomen Evankelis-Luterilaisen Kansanlähetyksen Nuttu-projekti on jo viidettä vuotta innostanut suomalaisia naisia kutomaan nuttuja etiopialaisille vastasyntyneille. Tämän vuoden satsi saapui kohteeseen keskiviikkona 3.3..

Tällä kertaa yhteensä 115 valtavaa pahvilaatikollista täynnä värikkäitä, Suomessa neulottuja vauvan nuttuja saapui turvallisesti lentorahtina Addis Abebaan. Vastassa ollut nuttuprojektin äiti Pirkko Tuppurainen kiittelee jokaista kutojaa.

– Lämpimät kiitokset ihan jokaiselle projektiin osallistuneelle! Pitkän ja vaikean tullausprosessin jälkeen nutut ovat nyt valmiina jaettavaksi vastasyntyneille vauvoille sairaaloihin, iloitsee Kansanlähetyksen lähetystyöntekijänä Etiopissa työskentelevä Tuppurainen.

Radio Dei Jumis

Nuttuja tarpeeseen

Nuttuprojekti sai alkunsa vuonna 2008, kun etiopialaisen Airan sairaalan synnytysosaston henkilökunta pyysi apua diakonissa Pirkko Tuppuraiselta. He toivoivat, että suomalaiset keksisivät heidän pienille keskosilleen jotain lämmintä vaatetta, että nämä selviäisivät sadekaudesta. Tuppurainen suunnitteli vaatteen mallin, esitteli sen suomalaisille ystäville ja sen jälkeen puikot alkoivat heilua.

Ensimmäiset nutut neulottiin Ikaalisissa, Tampereella ja Valkeakoskella. Innostus nuttujen neulomiseen levisi valtavaa vauhtia ensin ympäri Suomea ja myös muualle maailmaan. Maailmalla projeksiti tunnetaankin nimellä Baby Sweaters to Ethiopia. Mukana on ollut tuhansia yksityisiä neulojia 8-vuotiaista 94-vuotiaisiin. Yhteensä 880 erilaista kansalaisjärjestöä, työpaikkaa, koululuokkaa ja seurakuntaa on myös tarttunut puikkoihin. Nyt nutun neulonta -ja postitusohjeet löytyvät Nutun kotisivuilta ja Facebookin Nuttu-sivuilta.

– Nuttuja on tullut yhteensä melkein satatuhatta. Suomalainen Reima ry:n lahjoittama äitiyspakkaus odottaa sadannen tuhannen nutun saajaa, Pirkko Tuppurainen hymyilee.

Nuttujen jako edistää vastasyntyneiden turvallisuutta

Nuttuja on neulottu 16 eri maassa ja niitä on jaettu ainakin 45 eri sairaalaan ja orpokotiin. Suurin osa on jaettu maailman köyhimmissä maissa Etiopiassa ja Afganistanissa.

-Nuttu on esittäytynyt myös Etiopian pääministerille ja Suomen kehitysyhteistyöministereille. Afganistanissa terveysministeri on ollut mukana jakamassa nuttuja. Suomen suurlähettiläs Leo Olasvirta on esitellyt nuttua Etiopian päättäjille mm. Etiopian valtiovarainministeriössä. Lääkäri Heli Bathija on tehnyt merkittävän työn projektissa Sveitsistä Afganistaniin, Tuppurainen kertoo nuttujen suosiosta.

Kaikkein tärkeimmän lauseen, jonka Pirkko Tuppurainen on projektin aikana kuullut, on sanonut Etiopian suurimman sairaalan synnytyslääkäri. Nutun nähtyään hän totesi: ”Tämä voi olla se juttu, jonka avulla saamme äidit synnyttämään sairaalaan”.

Vain kahdeksan prosenttia etiopialaisäideistä synnyttää koulutetun henkilökunnan avulla sairaaloissa. Etiopiassa kuolee synnytykseen 350 äitiä sadastatuhannesta. Suomessa vastaava luku on viisi.

– Suureksi riemuksemme Dupheen terveyskeskuksessa henkilökunta kertoi synnytysten välittömästi lisääntyneen kun nuttuja alettiin jakaa, Tuppurainen kertoo. 

Nuttuprojekti jatkuu, mutta Etiopian tullivaikeuksien vuoksi kohdemaata tullaan todennäköisesti vaihtamaan. Lisätietoa Nutusta ja projektiin osallistumisesta löytyy sen kotisivuilta, www.nuttu.info.

Lähde: evl.fi

 

 
Nuotta 4