Pääkaupunkiseudulle rukoillaan kristittyjen somalien seurakuntaa

 

Raamattua opiskeltuaan Rahmo Mohamed Aden on opettanut kristinuskon ydinasioita IRR TV:n somaliankielisessä televisio-ohjelmassa. Kuva: Sari Savela

Somaliassa syntynyt Rahmo Mohamed Aden kääntyi Suomessa muslimista kristityksi. Nyt hän on evankelista, joka myös pitää kotonaan hengellistä pienpiiriä. Siihen osallistuvat rukoilevat omaa kristillistä seurakuntaa somaleille.

Vuonna 1990 Rahmo oli raskaana oleva opettaja, joka haki Suomesta turvapaikkaa kotimaassaan riehuvan sisällissodan vuoksi. Hän oli kuullut ja varmistunut, että Suomessa hänen terveydestään pidettäisiin huolta. Uuteen maahan sopeutumista auttoi se, ettei varakkaan perheenäidin tarvinnut murehtia raha-asioista.

Porissa Rahmo ryhtyi opiskelemaan suomen kieltä.

Radio Dei Jumis

– Ammattikorkeakoulusta tuli ryhmä tutustumaan maahanmuuttajien toimintaan. Heidän joukossaan oli pari aivan ihanaa, kristittyä naista. He kertoivat elävästi uskostaan Jeesukseen sekä auttoivat monin käytännöllisin tavoin.

– Jälkeen päin sain tietää, että minusta tuli heidän monien rukoustensa kohde.

Vaikka asettuminen Suomeen oli iloiselle ja puheliaalle somalille helppoa, omaan perheeseen tuli ongelmia. Hänen rinnallaan uuteen kotimaahan totuttelivat lapset ja aviomies, joka alkoi käyttää entistä enemmän alkoholia.

Liitto päättyi eroon, ja Rahmo jäi käytännössä yhdeksän lapsensa yksinhuoltajaksi.

Elämästä tuli niin vaikeaa, että muslimiäiti masentui. Oloa ei suinkaan helpottanut se, että hän tunsi vetoa kahteen suuntaan, sekä islamiin että kristinuskoon.

– Perheemme kuului Porissa muslimiyhteisöön, joka suunnitteli kaupunkiin omaa moskeijaa. Olin avannut kotini ovet kaikille avoimeksi rukoushuoneeksemme.

Samaan aikaan Rahmolla oli syvä ja lämmin yhteys kristittyihin ystäviinsä.

– Vuonna 1999 tuli kotona hetki, jolloin tajusin, että Jeesus on tie, totuus ja elämä. Rukoilin ja jätin elämäni Hänen käsiinsä.

Pian sen jälkeen Rahmo meni kirkkoon. Eikä aikaakaan, kun pappi kastoi hänet.

Niinä vuosina musliminaisen kääntyminen kristityksi oli äärimmäisen harvinaista ja tuomittavaa. Tieto ratkaisusta levisi kulovalkean tavoin Somaliaankin. Rahmo sai kirouksia niskaansa sekä omasta että miehensä suvusta. Pahinta oli se, että hänen entinen miehensä vei salaa Somaliaan kolme heidän lastaan. Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan saaneet naista perääntymään.

Nykyiseen Helsingin kotiinsa hän kutsuu säännöllisesti somaleita ja muita, joiden sydämellä he ovat. Joukko rukoilee, ylistää ja lukee yhdessä Raamattua. Mukana on sekä uskovia että uskosta vielä osattomia.

– Tapaan paljon Suomeen tulleita somaleita. Tahdon kertoa heille, että jokainen voi pelastua Jeesuksen veren kautta. He ovat valtavan vastaanottavaisia. Viime viikollakin tuli useita uskoon!

Piirissä rukoillaan sinnikkäästi, että pääkaupunkiseudulle syntyisi kristittyjen somalien seurakunta.