Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

”Miksi niin monet autistisia piirteitä omaavat tytöt ja nuoret naiset ovat yhtäkkiä alkaneet kokea olevansa poikia?”

 

”On painavia perusteita olettaa, että myöhäisinä lapsuus- ja nuoruusvuosina alkanut sukupuolidysforia ei ole lainkaan erillinen sukupuoli-identiteettikysymys vaan osa laajempaa ’kuka minä olen’ -problematiikkaa, joka liittyy nuorten kehitysneurologisiin, neuropsykiatrisiin ongelmiin, syömishäiriöihin, masennukseen ja traumoihin,” lääkärit huomauttavat mielipidekirjoituksessaan. KUVA: Istockphoto / Ronniechua.

Lapsille tehdyt sukupuolenmuutokseen tähtäävät hoidot huolestuttavat lääketieteen ammattilaisia Ruotsissa. He julkaisivat voimakkaan vetoomuksen Svenska Dagbladet -lehdessä

”Satoja lapsia altistetaan Ruotsissa vuosittain hormonaaliselle ’hoidolle’ ja sen jälkeiselle sukuelinten silpomiselle, ilman että sille olisi olemassa minkäänlaista tieteellistä tai kokemukseen perustuvaa näyttöä.”

14. maaliskuuta huomattava joukko lääketieteen ammattilaisia vetosi voimakkaasti Svenska Dagbladet -lehdessä, jotta sukupuolista ristiriitaa kokeviin alaikäisiin kohdistuva ”ihmiskoe” lopetettaisiin. Vetoomuksen allekirjoittajina olivat vanhemman professorin Christopher Gillbergin lisäksi kuusi Göteborgin yliopistossa ja Sahlgrenin yliopistosairaalassa työskentelevää professoria tai ylilääkäritasoista lääketieteen ammattilaista.

KRS Krito 10.-23.6.

He nostivat esiin huolensa lapsista, jotka usein kymmenen vuotta täytettyään huomaavat kuuluvansa toiseen sukupuoleen, kuin mitä heidän biologiset ominaisuutensa selvästi osoittavat. Monilla, ehkä jopa enemmistöllä näistä lapsista on myös autismi, autisminkaltainen tila tai muita kehitysneurologisia ongelmia.

”On painavia perusteita olettaa, että myöhäisinä lapsuus- ja nuoruusvuosina alkanut sukupuolidysforia ei ole lainkaan erillinen sukupuoli-identiteettikysymys vaan osa laajempaa ’kuka minä olen’ -problematiikkaa, joka liittyy nuorten kehitysneurologisiin, neuropsykiatrisiin ongelmiin, syömishäiriöihin, masennukseen ja traumoihin,” lääkärit kirjoittavat.

Heidän mukaansa sukupuolista ristiriitaa kokevat lapset hakeutuvat nettikampanjoiden tai erilaisten painostusryhmien tuella lapsi- tai nuorisopsy­kiatrian yksikköön sukupuoliristiriita-selvitykseen. Tämä selvitys sisältää vain kolme keskustelukertaa.
Jos lapsi saa selvityksessä sukupuolidysforia-diagnoosin, hänelle aletaan antaa hormonihoitoja ja hänelle tehdään kirurgisia toimenpiteitä, jotka aiheuttavat peruuttamattomia muutoksia aivoihin ja ulkoisiin sukuelimiin. Lääkärit muistuttavat, että toimenpiteet luokitellaan Ruotsin lainsäädännössä sukuelinten silpomiseksi, mistä seuraa kahdesta kuuteen vuotta vankeutta.

Heidän mukaansa hoitoja tehdään yleensä 12–17-vuo­tiaille tytöille.
”Lapsia ei yleensä oteta mukaan mihinkään eettisesti kestäviin tieteellisiin tutkimuksiin. Ei ole tavatonta, että hoito tehdään vastoin alaikäisen lapsen vanhempien tahtoa. Tämä kaikki tapahtuu Ruotsin sosiaalihallituksen suostumuksella”, vetoomuksessa painotetaan.
Myös tapausten määrä on voimakkaassa kasvussa. Kun vuonna 2003 tapauksia oli vain kymmenkunta, vuonna 2018 Ruotsissa aloitettiin sukupuolidysforia-selvitys jo yli 500 lapselle. Vetoomuksen allekirjoittajat painottavat, että yhä useammat hoitoja jonottavat tai hoidot jo läpikäyneet tulevat katumapäälle.

Allekirjoittajien mukaan on käsittämätöntä, että ilman eettisesti hyväksyttyä ja valvottua pitkäaikaistutkimusta ”hoidot” saavat jatkua, kun diagnoosit määritellään pikaisesti ja hormonihoitoja annetaan lääkeaineilla, joille sukupuolidysforia ei ole edes hyväksytty käyttötarkoitus.
He ihmettelevät, miksi rahoitusta tutkimuksen tekoon ei myönnetä. ”Miksi tämä kysymys on sekoitettu hbtq-liikkeen ajamiin tärkeisiin oikeuskysymyksiin? Teini-iässä äkillisesti puhkeava sukupuolidysforia ei liity mitenkään aikuisten oikeuteen elää niin kuin tahtovat.”
”Mikä ajaa tätä räjähdysmäistä kehitystä, ja kuka vastustaa maltillista, objektiivista tutkimusta?”, ammattilaiset kysyvät.

Voit lukea mielipidekirjoituksen täältä.

Uutista korjattu 20.3. klo 09.03. Alkuperäisessä uutisessa oli virheellisesti mainittu mielipiteen ilmestyneen Dagens Nyheter -lehdessä, kun oikea lehti oli Svenska Dagbladet.

 
Kylvaja artikkelibanneri