Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Israelin lippuja poistettu seurakuntien seiniltä

 

Näkymä monen, erityisesti vapaakristillisen seurakunnan seinältä. Maahanmuuttajia Israelin lippu voi hämmentää. Kuva: Tarja Jääskeläinen

Israelin lipun kanssa samassa kuvassa oleminen voi olla vaarallista erityisesti irakilaiselle.

Suomalaisissa seurakunnissa vierailevia turvapaikanhakijoita saattaa kummastuttaa Israelin lipun näkyminen tiloissa. Ilmiöstä on raportoitu esimerkiksi tamperelaisesta Hervannan katukappeli -seurakunnasta.

– Irakilaiset turvapaikanhakijat ovat kertoneet, että Israelin lippu herättää ihmetystä. Heille se on vihollisvaltion lippu, Hervannan katukappelin maahanmuuttajatyön koordinaattori Lassi Jääskeläinen kertoo.

KRS Krito 10.-23.6.

Vastaavanlaisia lippukeskusteluja on käyty viime kuukausina myös joissain muissa vapaiden suuntien seurakunnissa, ja lippuja on myös poistettu ainakin väliaikaisesti näkyviltä. Ongelma näyttää liittyvän nimenomaan irakilaisiin ja varsinkin sellaisiin kävijöihin, jotka vasta tutustuvat kristinuskoon. Esimerkiksi afganistanilaisilla ja syyrialaisilla maahanmuuttajilla ei ole ainakaan Hervannan kokemusten perusteella samanlaisia taustaoletuksia kuin irakilaisilla. Turvapaikanhakijat ovatkin kertoneet Hervannassa, että Irakissa jo päiväkodissa opetettiin, että Israel on vihollisvaltio ja juutalaisen saa tappaa.

Samaan valokuvaan Israelin lipun kanssa päätyminen voi olla vaarallista. Uskoon tulleita maahanmuuttajia häiritään muutenkin tietoisesti esimerkiksi kuvaamalla heitä seurakunnassa ja lähettämällä kuvia Irakiin.

– Se saattaa tietää vaikeuksia heidän perheilleen, Lassi Jääskeläinen sanoo.

Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön ICEJ:n Suomen osaston johtaja Kari O. Niemi toivoo, että turvallisuus varmistettaisiin ennemmin valokuvaamista rajoittamalla kuin poistamalla Israelin lippu näkyviltä.

– Jos pelko ohjaa elämäämme, olemme hukassa. Poistetaanko rukoushuoneistamme seuraavaksi risti, Niemi kysyy.