Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”En tiennytkään, että kristinusko on rakkauden uskonto” – Evankeliumi puhuttelee turvapaikanhakijoita ympäri Suomea

 

Pispalan kirkolla pidettäviin nuorten aikuisten messuihin tuli turvapaikanhakijoita joukolla ensimmäisenä adventtina. Kuva: Tampereen seurakuntien arkisto

Turvapaikanhakijat ovat löytäneet tiensä hengellisiin tilaisuuksiin eri puolilla Suomea.

Tampereella Uusi verso -yhteisön messuun heitä saapui joukolla ensimmäistä kertaa ensimmäisenä adventtina. Pastori Timo Pöyhösen mielestä se kertoo heidän avarasydämisyydestään.

– Turvapaikanhakijat haluavat tulla ennakkoluulottomasti kirkkoon ja tutustua uskoon.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Messuun saapuneet olivat lähinnä muslimeita, joille tilaisuus tulkattiin arabiaksi. Jälkeenpäin Pöyhönen sai kuulla, että heitä oli koskettanut messun kauneus ja he olivat kokeneet kirkossa rauhaa. Vieraanvaraisuus tarjoilujen muodossa oli myös tehnyt vaikutuksen.

Turvapaikanhakijat ovat jatkaneet tutustumiskerran jälkeen messuissa käyntiä. He toivoisivat olevansa myös hyödyksi ja pääsevänsä vapaaehtoistehtäviin kirkossa.

 

Henkilökohtaiset suhteet merkityksellisiä

Kuopiossa Opiskelija- ja koululaislähetyksen (Opko) opiskelijaillat on muutettu kaksikielisiksi, koska moni turvapaikanhakija osallistuu niihin. Iltojen ensimmäinen puolisko on suomenkielinen ja toinen englanninkielinen niin, että maahanmuuttaja tulkkaa arabiaksi. Turvapaikanhakijat haetaan läheisestä vastaanottokeskuksesta Lähetyskodille keskellä iltaa.

– Keväällä suunnitellaan isommalla porukalla, miten jatketaan, tämä on jatkuvaa innovointia, iltoja järjestämässä ollut Kansanlähetyksen vastuunkantaja Panu Rantakokko kertoo.

Hän on yhdessä Opkon työntekijän Pekka Ryhäsen kanssa tiedottanut illoista turvapaikanhakijoille.

– Olemme pikku hiljaa luoneet henkilökohtaisia kontakteja keskukseen.

Rantakokon mukaan turvapaikanhakijoiden, joista kaikki ovat muslimeja, suhtautuminen iltoihin on vaihdellut laidasta laitaan. Osa heistä on ollut kiitollisia ja kiinnostuneita uskosta ja Raamatusta. Osa taas on lähtenyt kesken illan Kuopion yöelämään. Jotkut eivät ole tunteneet koskaan aiemmin yhtään kristittyä, toiset ovat saaneet jo kotimaassaan positiivisen kuvan kristityistä. Tällainen tilanne on ollut esimerkiksi joidenkin irakilaisten kohdalla.

Suomalaisille iltojen vakiokävijöille kulttuurimuutos on ollut suuri, mutta he ovat pystyneet sopeutumaan tilanteeseen.

– Esimerkiksi naisten kanssa olemme sopineet, miten illoista poistutaan ja että yhteystietoja ei anneta, Rantakokko selittää.

Hän näkee myönteisenä asiana sen, että turvapaikanhakijat käyvät Suomessa hengellisissä tilaisuuksissa. Samalla hän korostaa henkilökohtaisten suhteiden luomisen merkitystä.

– On tosi tärkeää, ettei kohtaaminen jää vain johonkin iltaan, vaan mietitään myös arkeen mielekästä tekemistä.

 

Paikat eivät riitä bussissa tulijoille

Kaikki turvapaikanhakijat eivät mahdu bussikyytiin, kun vastaanottokeskuksesta haetaan väkeä One way mission -järjestön viikoittaisiin pakolaistapahtumiin. Toiminnanjohtaja Tapani Suonnon mukaan he pääsevät niissä tutustumaan kristittyihin ja kristinuskoon sekä suomalaiseen kulttuuriin. Suonto kertoo, että moni muslimi turvapaikanhakijoista on jo tullut uskoon ja halunnut itselleen Uuden testamentin ja muita kristillisiä kirjoja. Työntekijät ovat aloittaneet opetuslapseutuksen, jotta he saisivat kasvaa uskossa.

– Turvapaikanhakijoilla voi olla vaikeuksiakin uskoontulon tähden, mutta he eivät pelkää yhtään. He seuraavat hyvin rohkeasti Herraa ja haluavat tietää, mitä me kristityt opetamme Jeesuksesta.

Suonto uskoo, että uskoontulojen taustalla vaikuttaa pettymys ja hämmennys islamiin yhdistyvästä väkivallasta sekä heidän saamansa kuva kristinuskosta ja kristityistä.

– Yksi turvapaikanhakija esimerkiksi sanoi: ”En tiennytkään, että kristinusko on rakkauden uskonto”.

Samoin kuin Opkon illoissa, myös One way missionilla on puhuttu positiivisessa valossa irakilaiskristityistä. Suunto kokeekin, että joillekin kylvö on tehty jo siellä.

Hänestä koomista on se, että muslimit ovat kiitollisia pääsystä kristillisiin tapahtumiin samalla, kun eräs suomalainen kirkkoherra on ollut tuohtunut siitä, että One way mission evankelioi turvapaikanhakijoita.

– Emme tyrkytä mitään, esimerkiksi Uusia testamentteja, vaan he todella haluavat lukea niitä ja kuulla sanomaa. Ei ole kyse aggressiivisesta käännytystyöstä, vaan suuresta mielenkiinnosta. Eivät kaikki turvapaikanhakijat välttämättä ole herätyksen tilassa, mutta he eivät tiedä mitään kristinuskosta. Se mitä he ovat kuulleet, on ollut propaganda, ja nyt he kuulevat itse, mistä oikeasti on kysymys.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie