Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Dokumentti: Protestanttikirkkoja tyhjennetty Donetskissa

 

Helluntaipastori Ivan Pryadka kertoo, kuinka seurakuntaa uhkailtiin. Kuvakaappaus YouTube.

Dokumentteja internetiin tuottavan uutiskanava Vice Newsin mukaan protestanttiset seurakunnat ovat vaikeuksissa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa.

Toimittaja Simon Ostrovskyn mukaan protestantit puhuvat 24 kirkosta, jotka separatistit ovat alueella vallanneet. Ostrovsky vierailee dokumentissa protestanttiseurakunnissa, jotka ovat joutuneet väistymään julkisista kirkkotiloista maan alle. Jeesuksen Kristuksen kirkko -nimisen seurakunnan vanhimmistoveli Leonid Kryzhanovsky kertoo, että separatistit valloittivat seurakunnan rakennuksen, ja seurakunta joutui jakautumaan kolmeksi kotiseurakunnaksi.

”On vaikea väitellä aseistettujen miesten kanssa. Eikä se ollut meidän aikeissammekaan. Raamattu kieltää vastaamasta pahaan pahalla. Niinpä jätimme rakennuksen. Donetskin kansantasavallan sotilaat tulivat ja sanoivat selvästi: ’Me tuemme vain ortodoksikirkkoa. Teidän protestanttiset kirkkonne eivät kuulu tänne’”, Kryzhanovsky kertoo.

KRS Krito 10.-23.6.

Donetskista Mariupoliin paenneen helluntaiseurakunnan pastori Ivan Pryadka kertoo videolla, että kolmekymmentä rynnäkkökiväärein varustautunutta miestä tuli keskeyttämään seurakunnan kokouksen. ”Jos kokoonnutte tänne vielä kerran, me ammumme teidät”, miehet uhkailivat.

Pryadkan mukaan useimmat evankelikaalit kokoontuvat Donetskissa salaisesti ja joitain uskovia on pahoinpidelty.

Ortodoksisuus on hallituksen perusideologia

Simon Ostrovsky haastattelee dokumentissa myös Donetskin kansantasavallan varapääministeriä Andrei Purginia. Ostrovsky kysyy, onko protestanttien ajaminen maan alle hallituksen virallinen tavoite. Purgin vastaa kieltävästi.

”Käynnissä on sisällissota, joten tunteet ovat pinnassa. Me olemme tällaista vastaan.”

Purgin kuitenkin toteaa, että protestantit ovat enimmäkseen Donetskin kansantasavallan hallitusta vastaan ja että ortodoksisuus on ideologia, jonka varaan kansatasavaltaa rakennetaan.

”Ortodoksisuus on yksi osavaltiomme perusperiaatteista, mutta samalla emme pyri vahingoittamaan kenenkään oikeuksia”, Purgin sanoo.

Katso dokumentti kokonaisuudessaan tästä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie