Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ukrainan protestantteja jahdataan ”länsileiman” vuoksi

 

Ukrainalaisaktivistit pystyttivät nimikoituja ristejä Mariupolin raketti-iskujen uhrien muistoksi Kiovassa 1. helmikuuta. Kuva: Shutterstock

Sota on pakottanut Itä-Ukrainan evankeliset maan alle tai pakoon. Maan länsiosan uskovat auttavat kriisialueita aktiivisesti.

Evankelisten seurakuntien tilat autioituvat Venäjä-mielisten separatistien edetessä Itä-Ukrainassa. Suurin osa uskovista on paennut ja osa vetäytynyt kokoontumaan koteihin. Vain muutama evankelinen kirkko on enää toiminnassa alueella.

Yksi syy on se, että Venäjä-mielisillä alueilla hyökätään voimakkaasti protestantteja vastaan. Baptistipastori Aleksandr Turtšinovin valinta vuosi sitten maan väliaikaiseksi presidentiksi asemoi evankeliset kristityt yksioikoisesti länteen. Tämä heikensi heidän tilannettaan.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

– Ukrainan helluntaikirkon johtaja Mihail Panotško on todennut, että kaikesta päätellen separatistit keskittävät määrätietoisesti hyökkäyksiään protestantteihin. Heidät koetaan vihollisiksi, ruotsalaisen Ljus i Öster -lähetysjärjestön kansainvälisen työn johtaja Rauli Lehtonen toteaa.

Toukokuusta 2014 lähtien Itä-Ukrainassa evankeliset ovat kohdanneet eriasteista häirintää. Pääkohteita ovat olleet seurakuntarakennukset ja pastorit, joista osa on jopa teloitettu.

Medialähetysjärjestö IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka kertoo, että muutama viikko sitten separatistit hakivat kuuden lapsen helluntaipastori-isän jumalanpalveluksesta kuulusteluihin. Miehen kohtalo annettiin paikallisen ortodoksipapin käsiin. Tuttu pappi antoi perheelle 24 tuntia aikaa paeta saatesanoin ”muutoin tapamme teidät kaikki”.

Haukka sanoo, että kehitys toistuu kaikilla vallatuilla alueella.

– Separatistijohtajat ovat sanoneet saaneensa direktiivin tappaa protestanttikirkkojen johtajat, paimenet ja pastorit. Heidän mukaansa Itä-Ukrainassa ei ole sijaa muulle kuin Venäjän ortodoksikirkolle.

Raamatut kelpaavat

Sekä Lehtonen että Haukka pitävät Ukrainaan yhteyttä lähes päivittäin. Heidän mukaansa pommitusten, ampumisten, uskovien sieppausten, pastorien teloitusten ja rukoushuoneiden tuhojen keskeltä puhkeaa esiin myös hyviä asioita. Yli vuoden kestänyt kriisi on muun muassa lähentänyt kirkkoja toisiinsa ja versonut hengellistä herätystä.

– Donetskissa kastettiin viime vuonna 98 henkilöä. Se on minusta hyvin rohkaiseva asia, Lehtonen iloitsee.

Kaiken kaikkiaan hänen mukaansa Ukrainassa kirkot ovat nyt täynnä ihmisiä, ja tuhansia on tullut uskoon pelkästään viime vuonna.

Myös Raamatut kelpaavat ihmisille. Niitä levittää maahan muun muassa suomalainen Avainmedia. Helluntailainen medialähetysjärjestö kertoi viime viikolla, ettei maan postilaitos enää toimita paketteja kriisialueille, mutta Raamattuja on saatu sinne suurten avustuskuormien ja yksityisten kuriirien mukana. Järjestön mukaan moni Ukrainan armeijan sotilaskin on halunnut oman kappaleen. Sotilaiden suosiossa ovat erityisesti taskukokoiset Raamatut, joita voi pitää mukana koko ajan.

Länsimielisyystulkinta hatara

Aiemmin Ukrainassa oli Euroopan liberaalein uskontolaki.

– Siellä on ollut todella suuri uskontovapaus sekä evankelisilla että muslimeilla. Jopa Venäjän ortodoksikirkolla
on ollut täysi vapaus toimia, Rauli Lehtonen kommentoi muutosta.

Hänen mukaansa protestanttien saama länsileima on ristiriitainen, sillä monet Itä-Ukrainan venäläiset pakenevat myös Venäjälle ja venäläisseurakunnat auttavat heitä.

– Se onkin Venäjän viranomaisille hiukan ongelmallista, kun evankeliset seurakunnat auttavat kaikkia pakolaisia ja näin osoittavat puolueettomuutensa sodan uhreihin nähden.

Lehtosen mukaan Ukrainan kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen neuvostosta on myös vedottu Venäjän kristittyihin johtajiin, että nämä esimerkiksi huolehtisivat Venäjälle joutuneista sotavangeista. Neuvosto aikoo vedota myös koko Ukrainan kansaan sodan uhrien aktiiviseksi auttamiseksi, sillä ”maa ei muuten selviä”. Kriisissä on kuollut noin 5 400 ihmistä ja yli miljoona on joutunut pakosalle.

Tonneittain kriisiapua

Länsi-Ukrainan evankeliset seurakunnat auttavat jo antaumuksellisesti kriisialueita ja niiltä paenneita. Tiimit korjaavat hajonneita taloja ja kiinteistöjä sekä välittävät vaatteita, lääkkeitä ja ruokaa.

– Helluntaipastori Dimitovits kertoi, että Slovjanskista on tullut iso huoltopiste, logistiikkakeskus, jossa heidän seurakuntansa on keskipisteessä. Sieltä kulkee tonneittain avustusta rajan pintaan, missä taistelut ovat meneillään, Hannu Haukka kertoo.

Ukrainalaisseurakunnat ennakoivat kriisin leviävän yhä lännemmäs. Tammikuussa tiedotusvälineet kertoivat Ukrainan armeijan värväävän 250 000 sotilasta riveihinsä. Kutsuntakortteja ovat saaneet myös monet Länsi-Ukrainan evankeliset uskovat.