Ateistiksi lukeutuva Ivan Puopolo: ”Jumala on kuin ilmainen vakuutus”

 
Ivan Puopolu istuu ryhdikkäästi televisiostudiossa ja hymyilee puolustaessaan sananvapautta.

– Missään tapauksessa ei saisi länsimaisessa demokratiassa olla edes teoriassa rikos, mitä Päivi Räsänen sanoo,

– Olen joskus miettinyt, että Jumala on kuin ilmainen vakuutus. Jos voi valita, niin totta kai se kannattaisi ottaa. Mutta aivoni eivät vain poksahda siihen asentoon, televisiojuontaja Ivan Puopolo toteaa Radio Dein Ex-Criminals-ohjelmassa.

– Ensimmäinen ateisti vieraana, julistaa juontaja Lauri ”Late” Johansson huomenna tiistaina Radio Deissä kuultavan Ex-Criminals -sarjan jakson alussa.

Lähellä Milanoa syntyneen Puopolon isä oli italialainen, joka oli ollut vankilassakin nuorena. Kun Ivan oli vuoden ikäinen, perhe muutti Suomeen, äidin kotimaahan. Nyt mies on omien sanojensa mukaan toimittaja, TV-juontaja, tubettaja, kirjoittaja ja some-mekkaloija.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Minulla on sananvapaus-agenda, jota yritän levittää. Sananvapauden idea on mahdollistaa debatti ja erilaiset näkemykset, ja tässä ne ovat hyvin edustettuna, Puopolo pohtii ohjelmaan osallistumistaan.

”Sananvapauden idea on mahdollistaa debatti ja erilaiset näkemykset.”

Johansson ja Ali Niemelä puhuvat haastattelussa suoraan ateisti-Puopololle, mistä uskossa on kysymys.

– Sä ateistina valitset, että sä et usko. Sä elät silloin sallimuksessa. Jumala sallii kaikennäköistä. Kun me otetaan Herra vastaan sydämessämme, me ruvetaan elämään johdatuksessa. Siinä on tämä uskovaisen ja ei-uskovaisen ero, Late Johansson opastaa.

Niemelä jopa näkee Ivan Puopolossa tulevan julistajan.

– Olet rohkea ihminen mediassa ja sanot rohkeasti sen, mitä koet oikeaksi. Jos tulisit uskoon, olisit aika väkevä julistaja. Sä et varmaan häpeäisi yhtään Jeesusta.

– Varmaan olisinkin. Mähän julistan muutenkin koko ajan, Ivan Puopolo naurahtaa.

Teknisesti vapaakirkollinen

Ali Niemelä antaa Puopololle haasteen:

– Vaikka et usko, olisiko sulla rohkeutta pyytää joku aamu, että ”Jeesus tässä mä olen, johdata tänään”? Uskallatko kokeilla?

Ivan Puopolo kertoo kyllä tutustuneensa uskonasioihin ja olleensa jopa pikkupoikana kasteella.

– Isä hurahti uskoon silloin kun olin viisi–kuusivuotias. Olin mukana Vapaakirkon touhuissa Kuopiossa, kun hän vei minua sinne. Siellä rukoiltiin ja mitä kaikkea siihen kuuluikaan.

– Kastehomma meni niin, että yksi vanhin sanoi minulle, että tykkäätkö uimisesta? Seurakunnassa järjestettiin tilaisuus ja edessä oli kasteallas. Vanhin veti minut sinne uppeluksiin ja sanoi ennen sitä uimista, että kerro tuolle yleisölle, milloin olet tullut uskoon. Sanoin, että en mä ole tullut uskoon. ”Sanot vaan, että tulit siellä leirillä.” Sanoin sen, yleisö taputti ja sitten veteen. Se oli siinä.

– Ei ne koskaan pakottaneet minua mihinkään. Mutta varmaan teknisesti ottaen olen edelleen sen kirkon jäsen, Puopolo pohtii.

”Kastehomma meni niin, että yksi vanhin sanoi minulle, että tykkäätkö uimisesta?”

Sananvapaus on Ivan Puopololle tärkeä asia. Siksi juontajat tenttaavat häneltä mielipidettä Päivi Räsäsen oikeudenkäynneistä.

– Mielestäni Päivi Räsäsen kohtelu on törkeää. Se on perustavalla tavalla perusoikeuksia loukkaavaa. Missään tapauksessa ei saisi länsimaisessa demokratiassa olla niin, että tuo asia edes teoriassa voisi olla rikos, mitä hän sanoo.

Keskustelussa palataan takaisin Jumalaan ja uskoon.

– Olen joskus miettinyt, että Jumala on kuin ilmainen vakuutus. Jos voi valita, niin totta kai se kannattaisi ottaa. Mutta minun tapauksessani se menee niin, että en voi valita. Aivoni eivät poksahda siihen asentoon, Ivan Puopolo perustelee.

Ali Niemelä haastaa vielä uudelleen: – Sä olet älykäs ja järjellä yrität saavuttaa. Mutta se tapahtuu sydämen uskolla. Uskallatko kokeilla?

– No katsotaan, Ivan Puopolo hymyilee.

Ivan Puopolo Radio Dein Ex-Criminals ohjelmassa tiistaina 30.8. klo 22. Uusinta sunnuntaina 4.9. klo 16. Kaikki lähetetyt jaksot kuunneltavissa Dei Plussassa.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)