Kirkkojen maailmanneuvosto kokontuu Karlsruheen Saksaan – kokouksessa esillä globaalit ongelmat ja Euroopan maallistuminen

 

Suomesta Karlsruheen matkustaa ekumeeninen delegaatio, jota johtaa arkkipiispa Tapio Luoma. Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Kirkkojen maailmanneuvoston (World Council of Churches, WCC) 11. yleiskokous järjestetään Saksan Karlsruhessa 31.8.–8.9.2022. Kokouksen teemana on ”Jumalan rakkaus ohjaa maailman sovintoon ja ykseyteen.”

Kokoukseen odotetaan noin 4500 kristittyä ympäri maailman.

Suomesta Karlsruheen matkustaa ekumeeninen delegaatio, jota johtaa arkkipiispa Tapio Luoma. Ev. lut. kirkon muut delegaation jäsenet ovat Vilma NiemiKati Pirttimaa sekä Jussi Sohlberg.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Karlsruhessa esillä ovat globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, Ukrainan sota ja muut maailman sodan ja konfliktit, ponnistelut rauhan ja sovinnon saavuttamiseksi, koronapandemian kärjistämät oikeudenmukaisuusongelmat sekä ruokaturvallisuuden ja puhtaan veden saannin epätasapaino.

Myös Euroopan kirkkoja erityisesti koskettava yhteiskunnan maallistuminen sekä uskonnonvapauden ja uskontojen kohtaamisen kysymykset ovat käsittelyssä. Asiakysymysten lisäksi luvassa on moni-ilmeisiä jumalanpalveluksia, raamatuntutkistelua ja hartaushetkiä.

Euroopassa koolla viimeksi yli 50 vuotta sitten

Kirkkojen maailmanneuvosto on kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin, joka perustettiin Amsterdamissa vuonna 1948. Järjestöön kuuluu 352 jäsenkirkkoa yli 120 maasta. Suomen ev. lut. kirkko on ollut mukana alusta saakka perustajajäsenenä. Järjestöön kuuluu ortodoksisia, anglikaanisia ja eri protestanttisia kirkkoja, myös joitakin helluntailaisia jäsenkirkkoja. Maailman suurin kirkkokunta, Roomalaiskatolinen kirkko, toimii järjestössä tarkkailijana.

Karlsruhessa nyt pidettävä yleiskokous on KMN:n korkein päätöksentekoelin, ja se järjestetään noin seitsemän vuoden välein. Edellinen kokous pidettiin vuonna 2013 Etelä-Korean Busanissa. Euroopassa kokoonnuttiin viimeksi vuonna 1968, jolloin kokous järjestettiin Ruotsin Uppsalassa.

Yleiskokousten välissä päätösvaltaa käyttävät keskuskomitea ja järjestön hallitus. Piispa emeritus Simo Peuran vuonna 2013 alkanut kausi kirkkomme ja Pohjoismaiden edustajana molemmissa toimielimissä päättyy, kun Karlsruhessa yleiskokous valitsee KMN:lle uuden keskuskomitean ja hyväksyy suuntaviivat tulevien vuosien työlle.