Piispa Häkkinen: ”Jumala ei ole uhkailija tai kostaja vaan rakastava Isä”

 

Piispa Seppo Häkkinen Hengellisillä syventymispäivillä. Kuva: Taneli Törölä.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen puolusti Suomen Raamattuopiston Hengellisten syventymispäivien avaustilaisuudessa Raamattua ja sen ilmoitusta hyvästä Jumalasta sekä ihmisen arvosta.

– Kristityt olivat maassamme ensimmäisenä alkaneet huolehtia kehitysvammaisista, sairaista ja köyhistä. Kristitylle jokaisella ihmisellä on mittaamaton arvo, piispa totesi.

Helsingin Temppeliaukion kirkossa puhunut Häkkinen otti kantaa esimerkiksi evoluutiobiologi Richard Dawkinsin ajatuksiin. Dawkins kirjoitti hiljattain, että olisi ”moraalitonta olla abortoimatta sikiöitä, joilla havaitaan Downin oireyhtymä”. Piispa mainitsi myös Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Yrjö Raution väitteet ”kristittyjen julmasta ja pikkumaisesta Jumalasta”.

– Näiden herrojen ajatukset luettuani pohdin äitini elämäntyötä. Äitini oli ensimmäisiä Pieksämäeltä Sisälähetysseuran opistosta valmistuneita kehitysvammatyöntekijöitä. Ilmeisesti ateisti Dawkinsin mielestä äitini työ oli turhaa, mutta äidilleni se oli kutsumus. Hän koki saaneensa tehtävänsä Jumalalta, Häkkinen kertoi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Häkkinen kertoi hänen äitinsä kohdanneen Jumalan Raamattua lukemalla.

– Sana oli puhutellut häntä. Hän oli vakuuttunut siitä, että Jumala rakastaa jokaista ihmistä. Tämä rakkaus sai hänet toimimaan toisten hyväksi ja ihmisarvon puolesta.

– Päinvastoin kuin toimittaja Raution käsityksessä, äitini kohtaama Jumala ei ollut pikkumainen ja julma uhkailija, kiristäjä ja kostaja. Hän oli rakastava taivaallinen Isä. Hän ei asettanut ihmisille taakkaa, jota ei jaksa kantaa, vaan otti itse Jeesuksessa taakan kantaakseen, ei potkaistakseen helvettiin, vaan viedäkseen ihmisen perille taivaaseen, piispa totesi.

– Tämän ovat kokeneet aikanaan Augustinus ja Luther, ja sen olen kokenut minäkin.

”Olennaista ei ole kristityn usko vaan kristinusko”

Häkkinen myönsi, että toisinaan kristittyjä arvostellaan syystäkin.

– Meistä löytyy moraalittomuutta ja tökeröä käytöstä. Synnin todellisuus näkyy meistä, toivottavasti myös armon todellisuus. Mutta olennaisinta ei ole kristityn usko vaan kristinusko. Sen perustana eivät ole kristityt vaan se elävä Jumala, josta Raamattu meille kertoo. Sen vuoksi Raamattu on uskomme perusta.

– Pyhä Henki voi tehdä meille Raamatun sanan eläväksi. Hänen tehtävänään on kirkastaa meille Kristusta. Hänessä me näemme, millainen on pyhä Jumala.

Käsi Raamatulla -teemalla vietettävät Hengelliset syventymispäivät on Raamattuopiston 75-vuotisjuhlien päätapahtuma. Piispa Häkkisen mukaan Raamattuopistolla on ”hengellisesti sekavassa nykyajassa” tärkeä tehtävä. 

– Raamatuntuntemuksen ohetessa tarvitaan luotettavaa raamattuopetusta. Tätä tehtävää Suomen Raamattuopisto on toteuttanut 75 vuoden ajan. Sen työnäky ei ole vanhentunut. Suomen Raamattuopistolla on edelleen hoidettavanaan tärkeä tehtävä. Sillä on paikkansa kirkkomme elämässä.

Helsingin Johanneksenkirkossa, Temppeliaukion kirkossa ja Cygnaeuksen koululla järjestettävien Hengellisten syventymispäivien ohjelma löytyy täältä.

Sunnuntaihin 31.8. asti jatkuvan tapahtuman ohjelmaa voi seurata myös Radio Deissä la klo 10-20 ja su klo 10-11.

 
Artikkelibanneri perussanoma