Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vartija valvoo vapaaehtoisia ruoanjakajia

 

Jonot eivät ole lyhentyneet elintarvikkeita ja vaatteita jakavien yhdistysten ovilla. Kuvituskuvan henkilöt
eivät liity juttuun. Kuva: RV-arkisto

Suomalaisessa ruokajonossa jakajat saattavat viedä parhaat päältä.

Vapaaehtoistyö ruokajakelussa muuttuu kaiken aikaa raskaammaksi, kertovat ruokapalveluyhdistysten edustajat Ristin Voitossa.

– Työtä on enemmän kuin ennen. Asiakkaita tulee sisään koko ajan. Suurin osa on tietysti kohteliaita ja asiallisia. Sitten on heitä, jotka haistattelevat ja ovat hankalia, espoolaisen Hyvä Arki ry:n toiminnanjohtaja Hannu Hätönen kertoo.

KRS Krito 10.-23.6.

Liian monella tekijällä loppuvat voimat kuukauden kahden kuluessa.

– Aina kun saamme vapaaehtoisen, joka on fyysisesti ja henkisesti terve, kiitän Herraa, Hätönen sanoo.

Valtaosa jakajista rehellisiä

Hätönen, toisen espoolaisen ruokapalveluyhdistyksen Manna-Apu ry:n hallituksen jäsen Liisa Aalto ja vantaalaisen Korson ruokapalvelu ry:n hallituksen puheenjohtaja Pauli Pärssinen jakavat havainnon siitä, että auttajiinkin iskee helposti ahneus ilmaisten ruokatarvikkeiden äärellä.

– Niin sanottu kermankuorinta on jatkuva ongelma. Otetaan jonottajille tarkoitetusta ruokalastista parhaat päältä, Liisa Aalto kertoo,

Vantaalla jouduttiin jokin aika sitten puuttumaan ankaralla kädellä joidenkin vapaaehtoisten käyttäytymiseen.

– Ulos jäi jonottamaan 70 ihmistä, joille ei riittänyt ruokaa. Samalla jakajat nostivat omien autojensa takakontteihin kassikaupalla tavaraa, Pauli Pärssinen kuvailee.

Vantaalla yksi järjestyksenvalvojista on jouduttu asettamaan valvomaan vain vapaaehtoisten toimintaa.

Haastateltavat toteavat, että valtaosa vapaaehtoisista on ahkeraa ja rehellistä väkeä. Liisa Aalto kertookin, että heidän työhönsä puuttuminen tuntuu kamalalta.

– Hehän ovat auttamassa ihmisiä. Kaikille ei kuitenkaan ole kirkastunut se, että jaettava ruoka on tarkoitettu ennen muuta vähäosaisille jonossa.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Ristin Voiton köyhyysteemanumerosta 35/2015.

 

Aiheet