Tuomas Enbuske: ”Räsäsellä pitäisi olla oikeus vakaumukseensa”

 

Monen mielestä Päivi Räsäsen oikeustapauksessa punnitaan suomalaisen sanan- ja uskonnonvapauden tila. Kuva: Wikimedia Commons

Rikossyytteen saanut Päivi Räsänen saa sekä selkeää että varovaisempaa tukea eri tahoilta.

Vapun alla tullut tieto Päivi Räsäsen joutumisesta oikeuteen syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on kirvoittanut erilaisia reaktioita. Mediapersoona Tuomas Enbuske kommentoi Räsäsen saamaa syytettä Twitterissä parissakin tekstissä. Enbuske kirjoitti:

”Olen homoasiasta Päivi Räsäsen kanssa täysin päinvastaista mieltä. Mutta ei siitä huolimatta – vaan juuri siksi – hänellä pitäisi olla oikeus vakaumukseensa ja sanoa se myös ääneen.”

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Ja toisessa twiitissä:

”Jos joku on eri mieltä kanssasi, argumentoi tätä vastaan. Älä nyt jumankauta kiellä toisen mielipidettä lailla. – – Eivät[kä] mielipiteet ja vakaumukset minnekään katoa vaikka niiden sanomista kuinka estetään. Sitten niistä vasta tuleekin kiellettyä hedelmää, jota kuiskitaan ja levitetään salakokouksissa.”

Myös Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kirjoitti Twitterissä, että ”uskonnon- ja sananvapauden kannalta [Räsäsen saama syyte] huolestuttaa”.

”Päivi Räsänen on mielestäni väärässä, mutta sivistysmaassa vääristä ajatuksista ja sanoista rankaisemisen kynnys pitää olla todella korkea. Ilman uskonnon- ja sananvapautta ei ole vapautta ollenkaan.”

Helsingin Sanomat haastatteli myös arkkipiispa Tapio Luomaa. Arkkipiispa ei halunnut kommentoida Räsäsen tapausta vaan puhui havainnoistaan yleisemmin. Lehden mukaan ”Luoma ajattelee, että ihmisten tulisi käyttää uskonnon- ja sananvapautta hyvin myös suhteessa toinen toisiinsa”.

”Ajattelen siten, että kumpaakaan ei tulisi käyttää koskaan lähimmäisen vahingoksi. – – Kunnioittavaa keskustelua tarvitaan ihan kaikkialla, myös uskonnollisten yhteisöjen elämässä.”

Luoma ei halunnut ennakoida, millainen merkitys Räsäsen oikeusjutulla ja sen ratkaisulla on kirkolle, ja sanoi luottavansa suomalaisen oikeuslaitoksen kykyyn tehdä punnittu ratkaisu.