Arkkipiispa Tapio Luoma Räsäskohusta: ”En pidä realistisena ajatusta, että Suomessa Raamatun lukeminen olisi rikollista”

 

Arkkipiispa Tapio Luoma vastasi toimittajien kysymyksiin suorassa Radio Dein lähetyksessä tänään keskiviikkona. Kuva: Lilli Juntunen

Raamatun siteeraaminen ei voi olla rikos ja lain on oltava sama kaikille. Siinä arkkipiispa Tapio Luoman yhteenveto kahdesta kirkkoa kiusaavasta tapauksesta: Päivi Räsäseen kohdistuvasta esitutkinnasta ja piispa Laajasalon sakkotuomiosta.

Arkkipiispa Tapio Luoma avasi Radio Dein Piispan kyselytunnilla tänään keskiviikkona näkemyksiään siitä, voiko Raamatun siteeraaminen olla jossain tapauksissa Suomen lain vastaista.

Suorassa radiolähetyksessä arkkipiispalta kysyttiin myös, syyllistyikö Päivi Räsänen arkkipiispan mielestä lain rikkomiseen, kun hän kansanedustajana siteerasi Raamattua protestoidessaan Kirkon mukana oloa Helsinki Pride -kampanjassa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Tämä asia on juuri se, mitä oikeuslaitos tutkii ja pohtii, joten en halua siihen ottaa kantaa. Totean vain sen, että en pidä mitenkään realistisena ajatusta, että jossakin vaiheessa Suomessa Raamatun lukeminen olisi rikollista – tai Raamatun levittäminen tai julkinen siteeraaminen, Tapio Luoma vastasi.

– Minusta kyse on ennen kaikkea siitä, missä kontekstissa, missä sävyssä ja millä tavalla sitä tehdään.

Luomaa pyydettiin lähetyksessä vielä täsmentämään, miltä Räsäsen käyttämä konteksti hänestä vaikutti.

– Se mitä sitä kontekstia tunnen, niin luulen ymmärtäväni jotakin siitä tulokulmasta. Kun kesällä tätä sanailua tässä oli, niin tulin myöskin itse todenneeksi, sen minkä olen sanonut jo kauan sitten seurakuntavuosinani omissa raamattuopetuksissani, että Raamattu ei ole Herra vaan Jeesus Kristus on Herra – ja juuri hänestä Raamattu kertoo.

– Vaikka ymmärränkin, että tällainen lausuma saattaa hämmentää monia, niin siitä huolimatta tämä on se ymmärrys, minkä minä olen saanut Raamatusta ja ylipäätään kristillisestä uskosta. Tulemme tähän kysymykseen, miten Raamattua luemme, miten sitä tulkitsemme – ja ennen kaikkea, muistammeko sen, että kyse ei ole siitä, miten me Raamattua käytämme, vaan miten se Jumala, joka Raamatussa meille puhuu, näkee meidät ja mitä Hän haluaa meille sanoa.

Arkkipiispa Luoma tapaus Laajasalosta: ”Johtopäätösten tekeminen on työnantajan vastuulla.”

Arkkipiispa Luoma kommentoi Radio Deissä myös Helsingin piispa Teemu Laajasalon asemaa. Laajasalo tuomittiin maaliskuussa sakkoihin tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta. Kirjanpitovirheet koskivat hänen yrityksensä toimintaa piispuutta edeltävältä ajalta.

Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Jussi Eronen kysyi Luomalta, eikö kirkko olisi päässyt helpommalla, jos Laajasalo olisi omatoimisesti tuomion saatuaan jättänyt tehtävänsä.

– Tätä spekulaatiota on varmaankin käyty. Ajattelen, että kirkossa on tietenkin täysin selvää, että täytyy toimia säännösten mukaisesti. Ei kirkko voi olla mikään itsekäs tai jollakin tavalla erillinen saareke. Ilman muuta on selvää, että kirkossa meidän viranhaltijoiden täytyy toimia oikein. Lain täytyy olla sama aivan kaikille. Yhtä lailla kuin muita korkeita virkamiehiä suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut oikeuslaitoksen syynin alla, aivan samalla tavalla myös kirkon korkeita virkamiehiä ja virkanaisia on kohdeltava lain edessä, kuului Luoman vastaus.

– Tässäkin tapauksessa oikeuslaitos on tehnyt tehtävänsä, päätöksiä on tullut. Tällaisesta yksittäistapauksesta johtopäätösten tekeminen on työnantajan vastuulla, tässä tapauksessa Helsingin tuomiokapitulin vastuulla.

Luoma sanoi omana ja piispakunnan näkemyksenä, että luottaa Laajasalon selviävän tehtävistään. Piispakunnan aiheesta käymää muuta keskustelua Luoma ei halunnut laajemmin avata.

Kuuntele Piispan kyselytunti [Radio Dei 9.10.2019]:

Arkkipiispa Tapio Luoma vastaa Radio Dein kuuntelijoiden kysymyksiin Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä torstaina 10.10. kello 8.30.