Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Suomalaisia lähetysjärjestöjä epäillään lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 

Taiwanin oppilaskodissa asuneiden lasten terapiassa piirtämät kuvat ovat karua katseltavaa. Piirros julkaistu tekijän luvalla.

Suomalaisten lähetysjärjestöjen piirissä epäillään esiintyvän vakavaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Pedofiilien uhreja auttaneet asiantuntijat kertovat Radio Deille useista pedofiliatapauksista, jotka ovat tapahtuneet eri lähetysjärjestöissä. Järkyttävimmät hyväksikäyttöepäilyt kohdistuvat Suomen Lähetysseuran Taiwanin oppilaskotiin.

Sekä evankelis-luterilaisen kirkon piiriin kuuluvien virallisten lähetysjärjestöjen että niin sanottujen vapaiden suuntien lähetysjärjestöjen lähetyskentillä esiintyy lasten ja nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä, sanovat pedofiilien uhreja auttavat asiantuntijat.

Radio Dein haastattelemat ammattiauttajat kertovat saaneensa tietoonsa lukuisia hyväksikäyttötapauksia suomalaisten lähetysjärjestöjen työkentiltä. Epäiltyjen rikosten joukossa on raiskauksia ja järjestelmällistä sukupuoliyhdyntään pakottamista sekä lievempää hyväksikäyttöä. Epäillyt rikokset ovat edenneet poliisitutkintaan vain poikkeustapauksissa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Suljettu ympäristö ollut lapsille vaarallinen

Ainakin kahdeksan entistä Suomen lähetysseuran lähetyskodissa Taiwanissa asunutta lasta on tehnyt poliisille rikosilmoituksen heihin kohdistuneesta törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista. Asia käy ilmi toimittaja Janne Villan tänään tiistaina julkaistavasta kirjasta Hengellinen väkivalta (Kirjapaja 2013).

Taiwanin pedofiliavyyhti ei kuitenkaan uhreja tavanneiden asiantuntijoiden mukaan ainoa suomalaisten lähetysjärjestöjen mainetta horjuttava hyväksikäyttötapaus.

– Taiwan ei ole ainoa työalue, jossa pedofiliaa esiintyy. Eikä Lähetysseura ole missään tapauksessa ainoa lähetysjärjestö, jonka piirissä tällaista on tapahtunut, sanoo Suomen Lähetysseuran tiedottajana työskennellyt ja useita hyväksikäytön uhreja auttanut Ann-Christine Marttinen.

Marttinen on toiminut suomalaisten lähetysjärjestöjen työkentillä pedofiilien uhreiksi joutuneiden lasten ja nuorten tukihenkilönä. Hän on vienyt hyväksikäyttötapauksia viranomaisten tietoon, jos on saanut siihen uhrilta suostumuksen.

Marttinen perustaa tietonsa uhrien lausuntoihin. Tekijöiden joukossa on myös lähetysjärjestöjen työntekijöitä.

Uhrit ovat hänen mukaansa pääasiallisesti suomalaisia ja muista maista tulleiden lähetystyöntekijöiden lapsia. Teot ovat tapahtuneet tyypillisesti suljetussa ympäristössä, kuten lähetysjärjestöjen oppilaitoksissa tai kouluissa, joihin ulkopuolisilla on rajattu pääsy.

Suomalaiset lähetysjärjestöt eivät ole ainoita alan toimijoita, joissa hyväksikäyttötapauksia esiintyy.

– Hyvin selkeästi on tullut esille, että Norjan lähetysseurassa ja Japanissa on tapahtunut samaa. Myös Japanissa teot tapahtuivat oppilaskodissa.

Lukuisilla järjestöillä selvitettävää

Seksuaaliterapeuttina työskentelevä Helka Silventoinen vahvistaa suomalaisiin lähetysjärjestöihin kohdistuvat epäilyt. Silventoinen sanoo tiedossaan olevan useita tapauksia, joissa epäillyt rikokset ovat tapahtuneet evankelis-luterilaisen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen lähetyskentillä. Tekijöihin epäillään kuuluvan järjestöjen työntekijöitä.

– Mutta ei ainoastaan luterilaisten järjestöjen. Myös vapaiden suuntien lähetysjärjestöissä olevat nuoret ovat kertoneet samaa.

Suomen Lähetysseuran oppilaskodissa Taiwanissa toimi lähes kolmenkymmenen vuoden ajan järjestäytynyt pedofiilirinki, joka käytti seksuaalisesti hyväksi ainakin kolmeakymmentä suomalaislasta. Uhreina oli myös useita kymmeniä muiden maiden kansalaisia.

Raakaa seksuaalista väkivaltaa myös kuvattiin. Materiaalia käytettiin lapsipornoa sisältävän kuva- ja filmimateriaalin tuottamiseen.

Taiwanin tapahtumat poliisilla selvittämättä

Toimittaja Janne Villa tutki Taiwanin lähetyskodin tapahtumia usean vuoden ajan. Hän haastatteli aihetta varten kymmeniä asianosaisia: uhreja, todistajia, viranomaisia ja lähetysjärjestöjen edustajia.

Villa sanoo Radio Deille voivansa tarvittaessa todistaa väitteensä paikkansapitäviksi myös oikeudessa.

Tänään julkaistavassa Hengellinen väkivalta -kirjassa hän kuvaa, kuinka evankelis-luterilaisen kirkon perinteikkäimmän ja suurimman lähetysjärjestön Suomen Lähetysseuran lähetyskodissa ja -koulussa, jossa suomalaisten lähetystyöntekijöiden lapset olivat oppilaina, pyöritettiin 1960-luvulta1990-luvulle asti järjestäytynyttä pedofiili-rinkiä. Pedofiilien joukossa oli Lähetysseuran omia työntekijöitä.

– Pedofiileillä oli yhteys toisiinsa. Ei voi mitenkään olla sattuma, että oppilaskotiin tulee pedofiili toisensa perään paikalle kahdenkymmenen vuoden ajan. Ongelmat tulivat esiin kaikessa vakaavuudessaan vasta vuonna 1995, jolloin ensimmäiset lapset tekivät rikosilmoituksen.

Seuraavien vuosien aikana seitsemän muuta lasta teki rikosilmoituksen oppilaskodissa tehdystä törkeästä seksuaalisesta väkivallasta.

– Kyse on suoranaisista raiskauksista ja vakavasta seksuaalista ahdistelua eri muodoissaan, mitä vain voi olla. Se on ollut myös osin myös sadistista toimintaa. Uhreilta on todella pimeää ja synkkää kertomaa. Kuvattuja uhreja on tiedossani noin kymmenen.

– Poliisin toimesta ei saatu koskaan selvyyttä, kuka on tekijä tai ketkä ovat tekijöitä. Siitä johtuen tätä vieläkin joudutaan selvittämään, Villa sanoo.

Janne Villa pitää mysteerinä, miksi poliisi lopetti Taiwanin rikosepäilyjen tutkinnan, vaikka todistusaineisto näyttää kiistattomalta.

Taiwanin hyväksikäyttötapaus on Radio Dein saamien tietojen mukaan laajuudessaan, pitkäkestoisuudessaan ja järjestelmällisyydessään omaa luokkaansa. Pedofiilien uhreja auttaneet tukihenkilöt kertovat Radio Deille, että muiden järjestöjen lähetyskentiltä heidän tietoonsa tulleet hyväksikäyttötapaukset vaikuttavat yksittäistapauksilta tai yksittäisten henkilöiden teoilta.

Pääosa Taiwanin hyväksikäyttörikoksista on juridisesti vanhentuneita. Eduskunnassa on vireillä lakialoite, jossa esitetään vanhentumispykälän poistamista sellaisten rikosten kohdalla, missä on kyse lapsen raiskaamisesta.

Raportti lähetysjärjestöjen hyväksikäyttötapauksista Radio Deissä tiistaina 2.4. kello 7.50 ja 14.40.

Janne Villa, Ann-Christine Marttinen ja Helka Silventoinen vieraina Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona 3.4. klo 9-10. Ohjelma uusitaan klo 13-14 ja sunnuntaina 7.4. klo 20-21.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)