Reuters: Vatikaani ylistää Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttipäätöstä ja sanoo sen haastavan maailmaa

 
käsiä-jotka-ojentuvat-kohti-kuvan-keskiosaa-suojelevasti-kuvan-keskellä-kuva-sikiöstä

Roomalaiskatolisen kirkon opetuksen mukaan elämä alkaa hedelmöityksestä. Kuvituskuva: Istockphoto

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina 24.6. laajan aborttioikeuden.

Vatikaanin Elämän Akatemia (Vatican’s Academy for Life) kiitti tuoreeltaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttipäätöstä ja totesi sen haastavan maailmaa pohtimaan elämän kysymyksiä. Vatikaanin lausunnon mukaan ihmiselämän puolustaminen ei voi rajoittua yksilön oikeuksiin, koska elämä on ”laajasti yhteiskunnallisesti merkittävä asia”. Asiasta uutisoi Reuters.

Yhdysvaltain korkein oikeus otti viime perjantaina dramaattisen askeleen ja kumosi vuonna 1973 annetun Roe v. Wade -ennakkopäätöksen, jonka mukaan naisella on perustuslaillinen oikeus aborttiin. Viisi korkeimman oikeuden tuomaria yhdeksästä asettui kumoamisen kannalle.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Jokainen Yhdysvaltain osavaltio saa jatkossa päättää abortti­lainsäädännöstään itse. Moni osavaltio on valmistautunut kieltämään aborttioikeuden kokonaan tai vaikeuttamaan sitä merkittävästi. Lue lisää

”Se, että suuri maa, jolla on pitkät demokraattiset perinteet, on muuttanut kantaansa tässä asiassa, haastaa myös koko maailman”, Vatikaanin akatemia sanoi lausunnossaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka on katolinen, tuomitsi päätöksen tuoreeltaan.

Arkkipiispa Vincenzo Paglia, joka johtaa paavillista Elämän Akatemiaa, sanoi, että korkeimman oikeuden päätös oli ”voimakas kehotus pohtia” asiaa aikana, jolloin länsimainen yhteiskunta ”on menettämässä intohimonsa elämää kohtaan”.

”Kun valitsemme elämän, pelissä on vastuumme ihmiskunnan tulevaisuudesta”, Paglia sanoi.

Roomalaiskatolinen kirkko opettaa, että abortti on murha, koska elämä alkaa hedelmöityshetkestä ja päättyy luonnolliseen kuolemaan.

Paavi Franciscus on verrannut abortin tekemistä ”palkkamurhaajan palkkaamiseen” ongelmallisen henkilön eliminoimiseksi.  Lue lisää

Akatemian julkilausumassa kehotettiin myös muuttamaan yhteiskunnallisia olosuhteita, jotta elämän puolustaminen sen kaikissa vaiheissa olisi helpompaa. Lausuman mukaan elämän puolustamiseksi tarvitaan riittävää seksuaalikasvatusta, kaikkien saatavilla olevaa terveydenhuoltoa ja lainsäädäntöä, joka suojelee perhettä ja äitiyttä.